logo F1online.sk

Gasly: Základ auta nie je zlý, má však nadváhu trinásť kíl

Pierre Gasly
© LAT Images/Pirelli F1 Press Area
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík20. 11. 2022

Pre AlphaTauri bola sezóna 2022 nočnou morou. Po úspešnom minulom roku padol tento tím na začiatku novej éry takmer až na dno. V záverečných pretekoch ešte môže prekonať Haas a dostať sa aspoň na celkové ôsme miesto, ale ambície stajne z Faenzy boli pred štartom tohto ročníka celkom odlišné.

Zo šiesteho miesta so ziskom 142 bodov na deviate miesto s 35 bodmi na konte. AlphaTauri zažilo v tomto ročníku veľký prepad a vývoj stajne pokrivkával taktiež. Tím ani raz nezískal dvojité body a preniknúť do najlepšej desiatky bol pre Pierra Gaslyho a Júkiho Cunodu veľký problém.

Od podujatia v Baku bodoval tím štyrikrát a v tomto období dohromady pozbieral iba osem bodov. Novinári v Abú Zabí sa odchádzajúceho Pierra Gaslyho pýtali, v čom spočívali najväčšie problémy monopostu AT03.

„Mali sme nadváhu takých dvanásť alebo trinásť kilogramov a v priebehu celého roka sa nám to nepodarilo ani trochu znížiť,“ prehlásil Gasly.

Tento problém začiatkom sezóny trápil aj materský Red Bull, ktorý však systematickou „odtučňovacou kúrou“ dostal váhu monopostu RB18 na limit alebo aspoň veľmi blízko. AlphaTauri však nemá také zdroje, takže sa tím celý rok trápil s nadváhou.

„Stojí nás to asi tri a pol desatiny na kolo,“ odhaduje Gasly. „Nepamätám si to presne, ale jedna alebo dve desatiny nás v tomto roku od Q3 delili hádam desaťkrát.“

„Niesť so sebou v pretekoch všetku tú váhu je ako bežať s batohom na chrbte. Tých trinásť či štrnásť kíl si so sebou nesiete v priebehu celých pretekov. Kvôli tomu trpíte väčšou degradáciou pneumatík, gumy sa viac prehrievajú a ste pomalší. Nabaľuje sa to na seba ako snehová guľa. Myslím si, že auto v skutočnosti má potenciál a určite nie je zlé, ale väčšinu sezóny sme sa skrátka trápili,“ dodal Gasly.

Ten je presvedčený, že základ monopostu AT03 je dobrý a v tíme majú na čom stavať. Ovocie práce inžinierov však už v roku 2023 neochutná, keďže sa sťahuje do Alpinu.

„Verím, že základ auta nie je zlý, podľa mňa je skvelý, ale celú sezónu sme bojovali s obrovskou nadváhou. Verím tomu, že to bol v tejto sezóne ten hlavný problém. Naša výkonnosť rozhodne nebola ani zďaleka taká, akú by sme si želali a akú som si želal ja,“ povedal Gasly.

Súvisiace články