logo F1online.sk

Sulajem nemá problém vyšetrovať Pérezovu nehodu, nikto o to však nežiadal

Sergio Pérez a Mohamed bin Sulajem
© LAT Images/Pirelli
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík18. 11. 2022

Ako dokážu mediálne špekulácie ovplyvňovať dianie vo Formule 1? Keď Max Verstappen odmietol prepustiť pozíciu Sergiovi Pérezovi na Veľkej cene Sao Paula, hovorilo sa, že príčinou bola Mexičanova úmyselná nehoda v kvalifikácii na Veľkú cenu Monaka. V Abú Zabí nakoniec na túto tému prehovoril sám prezident FIA.

Oficiálne nikto nikdy nepotvrdil, že práve toto bol dôvod, prečo Verstappen odmietol s Pérezom spolupracovať. Mediálna bublina sa však ďalej nafukuje. Carlos Sainz na štvrtkovej tlačovej konferencii dokonca prehlásil, že úmyselné nehody sa vo Formule 1 dejú častejšie než si myslíte.

Novinári sa na túto tému spytovali aj prezidenta FIA Mohameda bin Sulajema, ktorý v duchu svojej politiky transparentnosti a otvorenosti prehlásil, že nevidí problém v tom, aby sa federácia na monacké udalosti pozrela. Sám však nikdy nepočul o tom, že by niekto niečo také vôbec žiadal.

„Neviem o nikom, kto by na našej strane povedal, že to chceme vyšetrovať,“ povedal Sulajem. „Keby tam však bolo niečo, čo treba vyšetriť, urobíme to s radosťou. Jedno vám môžem povedať, nehanbím sa a ani nebojím viesť vyšetrovanie, keď vznikne nejaký problém. Nebudem sa skrývať.“

„Sám zdvihnem ruku, keď vo FIA nastane nejaký problém. Keby ste to neurobili, nikdy by ste sa nedokázali zlepšiť a posunúť. To vám môžem garantovať,“ dodal prezident FIA.

Vyšetrovať niečo také a meniť na základe toho nejaké výsledky však dnes už nie je možné, hoci úmyselné zastavenie alebo spomalenie na trati, keď k tomu nie je žiadny dôvod, by bolo považované za veľmi závažné konanie.

Súvisiace články