logo F1online.sk

Alonso dostáva trest za incident s Oconom, v nedeľu budú opäť vedľa seba

Fernando Alonso
© Twitter/Alpine
Milan Kubala
Milan Kubala12. 11. 2022

Hoci sa Fernando Alonso počas pretekov sťažoval na svojho tímového kolegu Estebana Ocona, je to práve on, kto za incident na cieľovej rovinke dostal penalizáciu. Španielovi bolo k výslednému času pripísaných päť sekúnd, čo ho bude stáť tri priečky.

Už-už sa zdalo, že Fernando Alonso si pri odchode z Alpinu bude môcť srdečne podať ruky so všetkými inžiniermi a kolegami, a tak sa rozlúčiť, ako sa patrí. Po sobote o tom môžeme zapochybovať.

Španiel dal najavo svoju nespokojnosť s obrannými manévrami Estebana Ocona už vo vysielačke. Nahnevaný po dvoch kolíziách spustil: “Takmer som sa zabil v Džidde, v Budapešti…”

Komisárov dotyk v štvrtej zákrute nakoniec nezaujímal, namiesto toho si posvietili na Alonsov manéver na cieľovej rovinke. A zhodnotili, že Španiel si zaň mohol sám, aj keď vo vysielačke lamentoval: “Vďaka nášmu kamarátovi som prišiel o predné krídlo.”

FIA to vnímala inak a Alonsovi udelila päťsekundový trest a na licenciu mu pripočítala dva trestné body, čiže dovedna ich má šesť. “Alonso začal svoj predbiehací manéver na Estebana Ocona v pätnástej zákrute,” píše sa vo verdikte. “Tím poznamenal, že Ocon bol neštandardne pomalý, pretože po incidente v štvrtej zákrute utrpel poškodenie aerodynamiky.”

Na bočnici Oconovho monopostu sa objavila veľká diera. “Na základe telemetrie však komisári rozhodli, že Ocon šiel podobnou rýchlosťou ako ostatné autá na tom istom úseku, keď neboli v zákryte.”

“Avšak, Alonso bol výrazne rýchlejší, keďže mal zákryt, a — ako sám pripustil počas vypočúvania — celkom neodhadol čas, kedy sa vykloniť, a zozadu trafil Ocona. Predným krídlom zasiahol Oconovu zadnú pneumatiku. Komisári rozhodli, že Alonso nesie plnú vinu za kolíziu, ktorá v tejto rýchlosti a na danom mieste bola nebezpečná,” doplnili.

Fernando Alonso tak padá z pätnásteho miesta na osemnáste. Ak Esteban Ocon po požiari nebude musieť meniť pohonnú jednotku, Alpiny budú opäť štartovať vedľa seba. Fanúšikovia McLarenu si môžu začať mädliť ruky.

Súvisiace články