logo F1online.sk

Strhujúci šprint ovládol Russell, Mercedesy budú štartovať z prvého radu

George Russell a Max Verstappen
© Twitter/F1
Milan Kubala
Milan Kubala12. 11. 2022

Brazílsky šprint priniesol nevídané divadlo, v ktorom sa hlavnej úlohy zhostil George Russell. Britský jazdec si po krásnom niekoľko kôl trvajúcom súboji poradil s Maxom Verstappenom a pripísal si na konto prvé víťazstvo v kariére, aj keď len šprintové. Holanďan nakoniec neskončil ani na pódiu, zvyšné dve priečky na ňom obsadili Carlos Sainz a Lewis Hamilton.

Hrdina piatkovej kvalifikácie Kevin Magnussen sa o prekvapenie nepostaral. So svojím Haasom skrátka nemohol konkurovať top tímom ani s pomocou mäkkej zmesi. Po prvom kole sa síce udržal na čele, ale už na začiatku toho tretieho sa musel skloniť pred rýchlosťou Red Bullu Maxa Verstappena, ktorý dokonca jazdil na stredne tvrdej zmesi.

Dánsky pretekár začal veľmi rýchlo padať poradím. Dostali sa pred neho Russell, Sainz, Hamilton aj Sergio Pérez. O čosi dlhšie to trvalo dvojici Charles Leclerc-Lando Norris, no nakoniec aj títo jazdci boli úspešní. Haas si odnáša aspoň jeden bod za ôsme miesto.

Oveľa viac však divákom dvíhal tlak súboj na čele. Po tom, čo sa George Russell dostal pred Kevina Magnussena, začal na Maxa Verstappena tlačiť. Pilot Red Bullu vo vysielačke oznámil, že prešiel po úlomkoch, no nevedno, či sa pod jeho postupným prepadom podpísalo prípadné poškodenie auta alebo rozhodnutie obuť stredne tvrdú zmes. Rovnakú taktiku si vybral len Nicholas Latifi.

Pred Maxom Verstappenom tak skončili aj Carlos Sainz a Lewis Hamilton. Keďže Španiel v službách Ferrari v nedeľu stratí päť miest za výmenu spaľovacieho motora, z prvého radu budú štartovať George Russell a Lewis Hamilton.

Druhý rad bude patriť Maxovi Verstappenovi a Sergiovi Pérezovi. Mexičan mal v závere o niečo lepšie tempo ako jeho kolega a dožadoval sa výmeny pozícií, keďže Verstappen už má titul istý a on stále bojuje o titul vicemajstra. Pérez sa tímovej réžie nedočkal.

Charles Leclerc finišoval šiesty pred Landom Norrisom, za nimi skončil spomínaný Magnussen a mimo bodov Sebastian Vettel. Nemec predviedol peknú jazdu, keď sa preštrikoval až z trinásteho miesta. Nechýbalo však veľa a mohlo to dopadnúť úplne inak. Lance Stroll totiž pri bránení nebral ohľad na šírku trate a svojho tímového kolegu vytlačil až na trávnik. Vettel to ustál a Stroll dostal desaťsekundový trest za nebezpečný manéver.

Pochvala patrí Mickovi Schumacherovi. Po štarte z posledného miesta získal osem pozícií a skončil dvanásty. Ak bude takto pokračovať aj v nedeľu, istotne môže pomýšľať na body.

Šprint dopadol katastrofálne z pohľadu Alpinu. Fernando Alonso musel už na začiatku zamieriť do boxov na výmenu predného krídla po tom, čo kolidoval s kolegom Estebanom Oconom. Vo vysielačke bol dosť naštvaný, dva kontakty — jeden v štvrtej zákrute a jeden na cieľovej rovinke — spôsobil “náš kamarát”, ako nazval francúzskeho jazdca. Ocon obsadil osemnáste miesto a v parc fermé sa mu dokonca rozhorel monopost.

Komisári budú po šprinte vyšetrovať Lewisa Hamiltona, Daniela Ricciarda a Kuan-jü Čoua za nesprávne postavenie na štartovom rošte.

Aktualizované (23:55):

  • Komisári omilostili Hamiltona, Ricciarda aj Čoua.
  • Päťsekundový trest však dostal Fernando Alonso za kolíziu s Estebanom Oconom, čo ho odsúva z pätnásteho miesta na osemnáste.
  • Vyšetrovaný bol aj Pierre Gasly, ktorý mal byť pomalý počas inštalačných kôl, no vyviazol s varovaním.
Image