logo F1online.sk

Red Bull z nás robí hlupákov: Maxa sme o prepustení informovali neskoro

Max Verstappen
© Getty Images/Red Bull Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík17. 11. 2022

Netrvalo dlho a Red Bull už oficiálnou cestou vysvetľuje ďalší problém. Po prekročení platového stropu došlo na Veľkej cene Sao Paula k ďalšej kontroverzii, po ktorej sa tím pokúša presvedčiť verejnosť, že všetko je v najlepšom poriadku. Je však prudko otázne, či sa im to podarilo tlačovým stanoviskom zverejneným pred Veľkou cenou Abú Zabí.

Po všetkom, čo zaznelo na verejnosti, hlavne vo vysielačkách oboch pilotov, sa Red Bull snaží presvedčiť verejnosť, že chyba nastala niekde úplne inde. Stajňa reagovala tlačovým stanoviskom, ktorého preklad predkladáme v plnom znení.

„Ako tím sme v Brazílii urobili nejaké chyby. Nepredpokladali sme, že nastane situácia, aká sa odohrala v poslednom kole pretekov a pred ich štartom sme sa nedohodli na tímovej stratégii pre takýto prípad. Bohužiaľ, Max bol až v poslednej zákrute informovaný o požiadavke vzdať sa svojej pozície bez uvedenia potrebných informácií. To dostalo Maxa, ktorý bol vždy otvorený a férový tímový hráč, do kompromitujúcej situácie s nedostatočným časom na reakciu. Niečo také sme nemali v úmysle. Po pretekoch Max hovoril otvorene a úprimne, čo obom jazdcom umožnilo vyriešiť všetky problémy alebo obavy. Tím Maxove odôvodnenie akceptuje a vzájomný rozhovor zostane za zatvorenými dverami. Situáciu nebudeme ďalej komentovať,“ uvádza Red Bull.

Ten stanovisko zavŕšil poukázaním na ďalšiu vlnu problémov, ktorá v dôsledku tejto situácie nastala na sociálnych sieťach.

„Udalosti, ktoré nasledovali na sociálnych sieťach, sú absolútne neprijateľné. Urážlivé správanie na internete voči Maxovi, Checovi, tímu a ich rodinám je šokujúce a smutné. Ako šport to musíme riešiť s pochmúrnou pravidelnosťou. Niečo také k pretekom a do spoločnosti ako takej nepatrí a musíme to zlepšiť. Na konci dňa je to šport a sme tu preto, aby sme pretekali. Vyhrážky smrťou a nenávistné listy voči členom našej rodiny sú poľutovaniahodné. Chceme, aby sa tento šport stal bezpečným miestom pre každého, kto v ňom pracuje alebo si ho užíva. Toto obťažovanie musí prestať,“ dodal Red Bull.

Tím už nevysvetlil, prečo sa toto stanovisko nezhoduje s tým, čo sme v Brazílii videli a počuli. Verstappen totiž pri ponechaní svojej pozície argumentoval „vlastnými dôvodmi“ a nie tým, že ho Red Bull neskoro informoval. O neskorej informácii nepadlo slovo ani na popretekových tlačových konferenciách. Popiera to dokonca aj samotná vysielačková komunikácia, ktorá je dodnes verejne prístupná a z ktorej je viac ako zrejmé, že rozkaz prišiel najneskôr v piatej zákrute posledného kola.

Tím týmto len potvrdil, že komunikáciu okolo udalostí na Veľkej cene Sao Paula absolútne nezvládol. Šéfovia tímu Christian Horner a Helmut Marko totiž po pretekoch predviedli dokonalého „bobríka mlčania“, podobne ako sám Verstappen vo vysielačke v závere pretekov, keď svojho inžiniera ignoroval, a to napriek tomu, že Red Bull jeho smerom vysielal prosby a nie rozkazy.

Verstappen: Ešte koľko kôl?
Inžinier: Toto je posledné kolo, Max.
Inžinier: Max, ak na výjazde z dvanástej zákruty nepredbehneš Fernanda, prosím, pusti pred seba Checa. Pusti Checa späť pred seba.
Inžinier: Pusti pred seba Checa.
Inžinier: Max, prosím, pusti pred seba Checa.
Inžinier: Max, čo sa stalo?
Verstappen: Už som vám to povedal minule, už ma o to nikdy nežiadajte. Je to jasné? Dal som vám svoje dôvody a stojím si za nimi.

Ticho nakoniec nezostal ani Pérez, ktorého neobmäkčili ospravedlnenia od Christiana Hornera. „Áno, priznal svoju skutočnú farbu,“ povedal najprv do vysielačky a potom pred novinármi dodal: „Som veľmi prekvapený, neviem, čo sa tam stalo. Hlavne po tom, čo všetko som preňho spravil. Nechápem, aké mal dôvody a som veľmi prekvapený. Tie dva tituly má vďaka mojej pomoci…“

Po pretekoch a následných tlačovkách pritom nezaznelo absolútne nič, čo by túto „najnovšiu teóriu“ podporilo. Niečím takým sa nehájil dokonca ani sám Max, ledaže tými „jeho dôvodmi“ myslel slabú informovanosť zo strany tímu. „Mal som na to svoje dôvody. Preto som sa bol porozprávať s tímom pred tým, než som sem prišiel. Na stôl som vyložil všetky svoje dôvody. Neprezradím vám prečo, ale myslím si, že to pochopili.“

„A ja som im to vysvetlil už dávnejšie, nebolo to nič nové pre mňa a ani pre nich. Pre nás ako tím je dôležitejšie, že sme si k tomu sadli a všetko vyložili na stôl. Pohli sme sa ďalej.“

„Rozumiem tomu, prečo je sklamaný, no oni musia pochopiť, prečo som to spravil. Ja som im vysvetlil svoje dôvody,“ povedal dvojnásobný šampión po pretekoch.

Argument o nedostatočnej informovanosti po pretekoch chýbal aj jeho šéfovi Christianovi Hornerovi, ktorý nič také ani len nenaznačil. „Pozrite, tieto veci sme prebrali interne. Jazdci o tom hovorili a všetko je jasné. Checo je teraz na tom bodovo rovnako ako Charles, Ferrari neprehodilo svojich jazdcov, takže do Abú Zabí ideme ako tím a pokúsime sa spraviť maximum pre Checa, aby sme získali to druhé miesto. Max to stopercentne podporí.“

„Nebudem rozoberať, čo sme preberali za zatvorenými dverami. Jazdci to prediskutovali, podali si ruky a teraz sme koncentrovaní na posledné preteky,“ povedal Horner.

Súvisiace články