logo F1online.sk

Herbert: V Mercedese začína výmena stráží

George Russell a Lewis Hamilton
© Twitter/Mercedes
Tomáš Masár
Tomáš Masár19. 11. 2022

Bývalý pretekár F1 Johnny Herbert sa na základe predvedeného výkonu Georgea Russella z VC Sao Paula domnieva, že je to začiatok akejsi generačnej výmeny. Nečudo, veď Hamiltonovi sa v rovnakom aute naposledy rýchlostne vyrovnal ešte Nico Rosberg v roku 2016, v sezóne, keď sa stal šampiónom.

Z víťazstva na predchádzajúcej Veľkej cene Sao Paula sa tešil George Russell, pre ktorého to bol zároveň jeho premiérový triumf. Mladému Britovi sa v pretekovom tempe vyrovnal len Lewis Hamilton, ktorý však doplatil na kolíziu s Maxom Verstappenom z úvodnej časti pretekov a musel sa tak predierať poľom.

Sedemnásobný majster sveta sa síce zásluhou výjazdu bezpečnostného vozidla dostal v záverečnej časti pretekov do bezprostrednej blízkosti mladšieho tímového kolegu, no prebehnúť ho už nedokázal – a nie pre nedostatok kôl, ale kvôli tomu, že obaja jazdci boli jednoducho rovnako rýchli.

Navyše, Hamilton Russellovi možno po rýchlostnej stránke stačí, no body hovoria jednoznačne v prospech mladšieho z Britov, ktorý ich počas sezóny pozbieral až o 25 viac.

„Jeho súboj s Lewisom Hamiltonom je veľmi dôležitý,“ uviedol Johnny Herbert. „Pomaly dochádza k výmene stráží. Boli sme toho svedkom, keď sa Max Verstappen za posledné dva roky stal dvojnásobným majstrom sveta. Teraz sme to videli v podaní Georgea. Tento moment svojej kariéry si navždy zapamätá.“

„Bolo neuveriteľné, akým spôsobom vyhral preteky. Robil to krásnym, konzistentným spôsobom. Je pod tlakom, ktorý nikdy predtým necítil a dokázal to. Skvelá práca!“

„George sa chytil príležitosti, ktorá sa mu naskytla a využil ju. Vďaka víťazstvu v pretekoch v Brazílii bude v Abú Zabí, keď sa dostane do kokpitu, sršať sebavedomím. Vyhral preteky, ale zároveň aj porazil Lewisa Hamiltona,“ poznamenal 58-ročný Brit.

Podľa Herberta je Russell, za predpokladu, že Mercedes dokáže svoju súčasnú formu v roku 2023 ešte vyladiť, jedným z najväčších adeptov na majstrovský titul.

„Ak mu dokážu dodať dobré auto a napredovať vo vývoji, ktorý urobili v poslednej časti tejto sezóny, stavil by som si na to, že George šampionát vyhrá,“ dodal Herbert.

Súvisiace články