logo F1online.sk

Nechápem, prečo Verstappen takto reagoval, hovorí Villeneuve

Sergio Pérez a Max Verstappen
© Getty Images/Red Bull Content Pool
Tomáš Masár
Tomáš Masár17. 11. 2022

Max Verstappen bol v poslednom kole pretekov v Brazílii požiadaný, aby pred seba pustil Sergia Péreza. Holanďan však svoju pozíciu prepustiť odmietol a svojmu pretekovému inžinierovi Gianpierovi Lambiasemu autoritatívnym hlasom povedal, aby od neho nič podobné už nikdy nepožadoval, pričom trval na tom, že má „svoje dôvody“. Jacquesovi Villeneuvovi nejde do hlavy, prečo dvojnásobný majster sveta takto reagoval.

Pérez bojuje o celkové druhé miesto v šampionáte jazdcov, pričom sa oň zatiaľ delí s Charlesom Leclercom. Obaja jazdci majú zhodne po 290 bodov a v súčasnej situácii tak môže zavážiť každý jeden bod. Očakávalo by sa, že Verstappen svojho tímového kolegu, ktorý mu v minulosti už niekoľkokrát kryl chrbát, pred seba bez váhania pustí – obzvlášť, keď sa nachádzal len na šiestom mieste a majstrovský titul získal už v japonskej Suzuke. Stal sa však presný opak.

„Nechápem, prečo Verstappen takto reagoval,“ uviedol Jacques Villeneuve vo svojom stĺpčeku pre Formule1.nl. „Prečo ho tak trápilo to šieste alebo siedme miesto? Nič to pre neho nezmení.“

„Pre Péreza a tím však áno. Pérez mu pritom v minulosti veľmi pomohol. Nebolo to tak, že by sa Max musel vzdať pódia, ako to bolo v prípade Sainza a Leclerca,“ poznamenal 51-ročný Kanaďan.

„Red Bull požiadal o revanš za všetku prácu, ktorú Pérez odviedol pre Verstappena. Nechápem, prečo Verstappen tejto požiadavke nevyhovel,“ čudoval sa majster sveta z roku 1997.

Villeneuvea okrem dynamiky v Red Bulle zaujalo aj Ferrari, ktoré opäť raz ukázalo, že strategicky nie je bezchybné. Mohli sme si to všimnúť počas kvalifikácie, keď bolo treba veľmi rýchlo reagovať na meniace sa podmienky. V Q3 to zvládli všetky tímy s výnimkou Scuderie.

Villeneuve má obavy, čo bude nasledovať v Abú Zabí. “Bolo by naozaj trápne, keby Ferrari stratilo druhé miesto v konštruktérskom šampionáte. Mali bojovať s Red Bullom, takže je jasné, že niečo tam nefunguje. Rozhodovanie počas kvalifikácie bolo veľmi vágne: Leclerc hovorí, že neprší, no tím tvrdí opak. Prišlo mi to zvláštne. Akoby tam sedeli roboty a tie všetko prepočítavali. Avšak, nezabudnime, že Sainz a Leclerc odjazdili veľmi dobré preteky.”