logo F1online.sk

Brundle ani Čandhok správanie Verstappena nechápu: Budeš potrebovať Checa i priateľov

Sergio Pérez, Max Verstappen, Helmut Marko
© Getty Images/Red Bull Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík16. 11. 2022

Red Bull dokáže pútať pozornosť aj šiestym a siedmym miestom. Po dominantných víťazstvách a rozpočtovej kauze sa stajňa z Milton Keynes dostala na titulky opäť, hoci jej piloti vyjazdili na Veľkej cene Sao Paula pomerne biedny výsledok. Dôvodom bola interná komunikácia a spor medzi Maxom Verstappenom a Sergiom Pérezom.

Max Verstappen má „svoje dôvody“, prečo tímovému kolegovi vzal šiestu priečku i dva body, ktoré sú preňho absolútne bezvýznamné. Holandský pretekár týmto úplne zbytočne zapríčinil, že na jeho hlavu i jeho tím padlo ďalšie mediálne bremeno. Celý tím musel po nedeli vysvetľovať zvedavej verejnosti, čo sa to tam, preboha, stalo.

Aj keby mal Max pravdu a skutočne sa stalo niečo, čo mal potrebu Pérezovi oplatiť, stálo mu to vôbec za to? Podľa názoru expertov a bývalých pilotov na obrazovkách „nenávidenej“ Sky Sports nie.

„Úprimne povedané to nechápem, pretože už získal titul,“ povedal Karun Čandhok. „Myslím si, že je to od neho trochu krátkozraké, pretože možno bude potrebovať Checovu pomoc v budúcoročnej bitke o titul. Potreboval ho v minulom roku v Abú Zabí, potreboval ho aj inokedy tento rok, takže pre mňa je to trochu krátkozraké rozhodnutie.“

„Myslím si, že sme videli pretekárskeho jazdca, ktorý myslí len na seba, postaví si hlavu a zahlási: ‚Ja som v tomto tíme jednotka.‘ V danom momente jazdec nepremýšľa o všetkých ostatných faktoroch, takže to bolo do značnej miery o tom presadiť sa ako jazdec číslo jedna vo vnútri tímu,“ dodal Čandhok.

Ešte ďalej zašiel jeho kolega a ďalší bývalý pilot Martin Brundle, podľa ktorého potrebuje pretekársky jazdec okrem ochotného kolegu tiež tím, rešpekt a priateľov. Ani jedno z toho však podobnými rozhodnutiami nezíska.

„Odmietol to z akýchsi historických dôvodov, ktoré už zrejme boli prediskutované. Domnievam sa, že to bolo kvôli výčinom z monackej kvalifikácie,“ napísal Brundle vo svojom tradičnom stĺpčeku na stránkach Sky Sports.

„Max si nepochybne pamätá, ako Sergio Pérez v minulom roku zdržal Lewisa Hamiltona v Abú Zabí, čo bol kľúčový dôvod, prečo Lewis nemohol ísť v závere do boxov, keď na trať vyšiel safety car. Tiež si určite pamätá jeho tvrdé súboje s Lewisom v Baku i na ďalšie príklady, ktoré mu v konečnom dôsledku pomohli k zisku titulu v roku 2021,“ píše Brundle.

Ten dvojnásobnému šampiónovi pripomenul, že aj keď sa medzi tímovými kolegami dá očakávať určitá úroveň agresivity, oplatí sa starostlivo zvážiť, do ktorých osobných bitiek sa nakoniec pustíte.

„Tento šport nie je o získavaní sympatií, toto je brutálny svet F1, ale stále potrebujete priateľov a rešpekt. Dať Sergiovi biedne šieste miesto, keď už má titul vo vrecku, by Maxa nestálo nič,“ dodal Brundle.

Súvisiace články