logo F1online.sk

Počasie a Russell žehnajú Haasu: Magnussen má premiérovú pole position!

Kevin Magnussen
© Twitter/F1
Milan Kubala
Milan Kubala11. 11. 2022

Meno držiteľa pole position by ste tentoraz zrejme neuhádli. V piatkovej kvalifikácii sa neuveriteľný kúsok podaril Kevinovi Magnussenovi z Haasu, ktorý dokonale využil podmienky na trati a obsadil prvú priečku pred Maxom Verstappenom a Georgeom Russellom, ktorý Magnussenovi k tomuto výsledku výrazne pomohol.

O všetkom sa rozhodlo už na začiatku tretej časti kvalifikácie. Meteorológovia vystríhali tímy pred blížiacim sa dažďom, a tak deväť z desiatich jazdcov sa okamžite zoradilo na konci boxovej uličky v snahe čím skôr zajazdiť svoje kolo. Tieto minipreteky vyhral práve Kevin Magnussen, ktorý mal tak najlepšie podmienky zo všetkých.

Napokon zajazdil kolo na úrovni 1:11,674, ktoré bolo aj najrýchlejšie. Jeho súperi by sa azda ešte stihli zlepšiť, no prekazil im to George Russell. Britský jazdec nezvládol brzdenie v štvrtej zákrute, čo ešte nebol taký problém. Mercedes prešiel cez štrk až k bariére, ktorej sa síce vyhol, no Russell sa v zhone rýchlo pokúsil otočiť svoj monopost do správneho smeru. Prehnal to a spravil 360-stupňovú otočku tak, že zadnými kolesami sa zahrabal. Nasledovala červená vlajka.

Počas prerušenia začalo intenzívnejšie pršať a bolo jasné, že Kevina Magnussena už nikto neprekoná. Na trati sa objavili už len Sergio Pérez a Lewis Hamilton, no obaja museli uznať, že podmienky boli ešte horšie ak v Q1, v ktorej vypadol Magnussenov kolega. Mick Schumacher skončil posledný.

Druhé miesto tak patrí Maxovi Verstappenovi, ktorý bol očividne sklamaný. George Russell si napokon červenou vlajkou azda i pomohol, pretože ho už nik nestihol prekonať. Mercedes bude štartovať z tretieho miesta.

Štvrtý je Lando Norris na McLarene pred Carlosom Sainzom. Španielov kolega obsadil až desiatu priečku. Ferrari totiž opäť totálne pohorelo. Neistotu na boxovom múriku bolo vidieť už počas Q1, keď Charles Leclerc zastavil pred svojou garážou na výmenu pneumatík, no jeho tím absolútne nevedel, čo má spraviť — zdalo sa, že sa nevie rozhodnúť, či má nasadiť intermediálky, alebo radšej siahnuť po slikoch. Poznamenajme, že Pierre Gasly v tej chvíli už doslova lietal na mäkkej zmesi.

Leclerc však postúpil do ďalšej časti. To najhoršie malo ešte len prísť. V Q3 ako jediný dostal intermediálky, ktoré boli jednoznačne pomalšie. Namiesto toho, aby sa Ferrari stiahlo a napravilo svoju chybu, Leclerc v snahe čo-to zachrániť zostal na trati. Až následne prezul na sliky, no o pár sekúnd neskôr sa objavila červená vlajka.

Alpiny skončili na šiestom a siedmom mieste. Za nimi budú štartovať Lewis Hamilton a Sergio Pérez. Mexičan mal zrejme vo svojom kole technické problémy, no najviac mu uškodil fakt, že priamo pred ním jazdil Charles Leclerc na intermediálkach. Stálo ho to niekoľko sekúnd, nakoniec na ôsmeho Hamiltona stratil tri.

Image