logo F1online.sk

Domenicali: Nie je problém mať o jeden tím viac, ale…

Stefano Domenicali a Frédéric Vasseur
© DPPI/Sauber Media Hub
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík8. 11. 2022

Žeby sa veľké prianie fanúšikov nakoniec vyplnilo? Šéf Formuly 1 Stefano Domenicali celé mesiace odmietal, že by tento šport potreboval viac tímov. Kombinácia skvelých finančných výsledkov, tlaku zo strany desiatky stajní a záujem automobiliek spôsobili, že sa taliansky manažér staval k projektu Andretti Global a ďalších odmietavo. Teraz však svoju rétoriku trochu zvoľnil.

Andrettiovci boli a sú naozaj vytrvalí. Ich projekt napreduje aj napriek tomu, že nemajú nič isté. Naopak, ich šanca na vstup do Formuly 1 v roku 2024 sa zdá byť absolútne nulová. Šéf Formuly 1 Stefano Domenicali sa totiž pridal na stranu väčšiny tímov, ktoré sa o svoj lukratívny koláč nechcú deliť, a teda medzi sebou nechcú ani jedenásteho účastníka.

„Nie je problém mať o jeden tím viac a zlepšiť preteky, takže uvidíme a situáciu budeme monitorovať,“ povedal Domenicali.

Michael a Mario by si po tejto vete mohli s úľavou povzdychnúť, ale ich nádeje Stefano rýchlo schladil. „Ak by to bol skutočný a dôveryhodný záujemca, ktorý s nami chce diskutovať, tak sme pripravení diskutovať, ale v súčasnosti sa kvôli tomu nemusíme ponáhľať,“ dodal.

Takže Andretti Global nie je dostatočne dôveryhodný záujemca? Mali Haas a Williams pod vedením nového majiteľa Dorilton Capital skrátka šťastie, že boli v správnom čase na správnom mieste? Mená a značky ako Haas alebo Dorilton totiž určite neznejú dôveryhodnejšie než Andretti. A sú pre Domenicaliho zaujímavé aj iné mená ako napríklad Porsche?

„Pokiaľ ide o hodnotu alebo možnosť priviesť do Formuly 1 nový tím, samozrejme, primárnou podmienkou je súhlas ako zo strany FIA, tak od nás. Myslím si, že prvú vec, ktorú musíme zvážiť je, či niečo také prinesie nášmu šampionátu pridanú hodnotu. Ak áno, tak o tom budeme interne diskutovať a uvidíme, či tento záujemca ponúka reálny potenciál,“ hovorí Domenicali.

„Okrem toho to musí byť hodnota prípustná pre desiatku súčasných tímov, pretože tie samozrejme nemôžu dovoliť oslabenie svojho partnerstva s Formulou 1.“

„To je napísané v Concordskej dohode, ale v prvom rade ide o to, aby nový účastník zlepšil postavenie Majstrovstiev sveta Formuly 1. Hovorím tu o hodnote finančnej, ale taktiež športovej,“ dodal Domenicali.

Súvisiace články