logo F1online.sk

AlphaTauri sa predávať nebude, hlási Marko

Júki Cunoda a Helmut Marko
© Getty Images/Red Bull Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík8. 11. 2022

Začne bitka o tróny? Po smrti Dietricha Mateschitza sa prirodzene objavili otázniky, či Red Bull nečaká neistá budúcnosť. Veľký líder je síce preč, ale spoločnosť zatiaľ vyzerá viac ako stabilne, vrátane jej aktivít vo svete motoršportu. Aj Helmut Marko sebavedomo hlása, že všetko je v najlepšom poriadku.

49-percentný podiel v Red Bulle prešiel na Didiho syna Marka, zvyšných 51 percent zostáva v thajských rukách. Mateschitz mladší teraz potvrdil zloženie nového vedenia giganta v oblasti výroby energetických nápojov a dnes vlastne už aj športového giganta.

Okrem siedmich futbalových klubov vlastní Red Bull aj dva tímy Formuly 1 a podľa Helmuta Marka je práve motoršport vrcholom marketingových aktivít značky. Na tom sa nemá nič zmeniť ani po smrti veľkého lídra.

„Veci sa určite zmenia,“ prehlásil Marko pre Auto Motor und Sport. „Koniec koncov to bola de facto autokracia.“

„Red Bull Racing je však najsilnejšia a najefektívnejšia marketingová platforma celej skupiny. Beztak sme pracovali veľmi autonómne. Boli sme jediní, ktorí sa nemuseli riadiť určitými pravidlami spoločnosti. Sám Mateschitz nám túto autonómiu schválil.“

„Už preniklo na verejnosť, že nové vedenie chce pokračovať vo svojich aktivitách vo Formule 1, a to za rovnakých podmienok ako doteraz, teda s pomerne silnou nezávislosťou,“ dodal Marko.

Toto rozhodnutie nie je nijak prekvapivé, veď súčasné top tímy vo Formule 1 sú na prahu generovania zisku, ak ho teda ešte negenerujú. Avšak „sesterský“ tím Red Bullu je na tom trochu inak. AlphaTauri nie je zabezpečené tak dobre a spoločnosť by mohla cítiť pokušenie taliansky tím predať, zvlášť v tejto dobe, keď silnie záujem automobiliek a ďalších veľkých hráčov.

„Skupine sa darí dobre,“ povedal Marko. „Nie je potrebné predávať tím z finančných dôvodov, skôr priviesť ho opäť vyššie zo športového hľadiska.“

Súvisiace články