logo F1online.sk

De Vries: Vek nie je podstatný, každý si dláždi svoju vlastnú cestu

Nyck de Vries
© Twitter/Williams
Tomáš Masár
Tomáš Masár6. 11. 2022

Hovorí sa, že vek je len číslo. Obdobne to vníma aj šampión Formuly 2 z roku 2019 Nyck de Vries. Zatiaľ čo väčšina súčasných pilotov debutovala v najvyššej motoristickej súťaži krátko po dosiahnutí 20. narodenín, pričom v prípade niektorých jazdcov k tomu došlo ešte o čosi skôr, Holanďan si odkrútil svoj prvý štart až ako 27-ročný na tohtoročnej Veľkej cene Talianska.

V pretekoch, v ktorých zaskakoval za Alexandra Albona, podal presvedčivý výkon, získal dva body za deviate miesto a upútal pozornosť viacerých tímov. Nakoniec sa po ňom rozhodlo siahnuť AlphaTauri, kde sa v budúcom roku predstaví po boku Júkiho Cunodu.

„Každý kráča svojou vlastnou cestou. Myslím si, že je irelevantné, koľko mám rokov alebo to, ako som sa sem dostal,“ uviedol de Vries pre médiá. „Myslím si, že v konečnom dôsledku je dôležité dostať príležitosť, keď nastane ten správny čas.“

„Pre mňa osobne to bola jazda na kolotoči, a preto som obzvlášť rád, že som dostal šancu. Občas mi behalo po rozume, že je dosť nepravdepodobné, že sa mi splní môj sen, no zároveň som sa ho nikdy nevzdal.“

Holanďan nepochybuje, že ho do kráľovnej motoršportu vynieslo predovšetkým deviate miesto z Monzy, no tvrdí, že v nemalej miere zohrali úlohu aj skúsenosti, ktoré mu pomohli zostať nohami pevne na zemi.

„V Monze to bolo skvelé, ale zároveň si myslím, že moje skúsenosti a zrelosť mi pomohli zostať nohami pevne na zemi,“ poznamenal de Vries. „Bola to skvelá skúsenosť a som veľmi vďačný za všetko, čo sa v ten týždeň stalo.“

V súčasnosti nie je jasné, ktorý z pretekárov AlphaTauri sa v budúcej sezóne zhostí úlohy tímovej jednotky. O všetkom pravdepodobne rozhodnú výkony na trati. De Vries si však z toho ťažkú hlavu nerobí a na spoluprácu s mladým Japoncom sa nesmierne teší.

„Keď jazdil v F2, bol som jedným z jeho najväčších podporovateľov. Je to zjavne zábavný mladý chalan, ktorý sa nebojí povedať svoj názor. Rád ho sledujem. Je veľmi talentovaný a veľmi rýchly. Som si istý, že si spolu budeme rozumieť a teším sa, že sa k nemu pripojím. Bude to vôbec po prvýkrát v mojej kariére, čo budem mať nižšieho tímového kolegu! Myslím si však, že veľkosť topánok budeme mať rovnakú,“ dodal s úsmevom 27-ročný Holanďan.

Súvisiace články