logo F1online.sk

Bottas odjazdil najlepšiu kvalifikáciu za šesť mesiacov: Teraz potrebujeme body

Valtteri Bottas
© DPPI/Sauber Media Hub
Milan Kubala
Milan Kubala30. 10. 2022

Fínskemu jazdcovi sa v Mexiku, hlavnom meste Mexika, podarilo obsadiť šieste miesto a dokonca rozdeliť dvojicu pilotov Ferrari. Pre Alfu Romeo je to najlepšia kvalifikácia za posledných šesť mesiacov, a síce od Veľkej ceny Miami.

“Veru, už je to nejaký čas od doby, kedy sme naposledy získali podobný kvalifikačný výsledok,” skonštatoval spokojný Valtteri Bottas, ktorý zaostal za pole position o šesť desatín. “Celý tím to povzbudí. Už od začiatku víkendu sme jazdili dobre a dokázali sme si zachovať rýchlosť z prvého tréningu.”

V Mexiku panujú náročné podmienky. Autá majú o 22 percent menej prítlaku a povrch je veľmi hladký, čo znamená, že monoposty majú tendenciu sa kĺzať po trati. Alfa Romeo to však zvláda bravúrne.

S výnimkou domáceho Sergia Péreza si jazdu len málokto užíva, no Valtteri Bottas patrí k týmto vyvoleným. “Vzhľadom na tunajšiu nadmorskú výšku a hladký povrch som mal dobrý pocit. V našom aute sa svojím spôsobom jazdí ľahko, dobre zvláda prejazdy cez obrubníky a už od úvodného tréningu som mal sebadôveru. Začali sme so správnymi nastaveniami a len sme ich ladili. Odrazili sme sa od dobrého prvého tréningu.”

Môže si Alfa Romeo udržať túto pozíciu aj v pretekoch? Môže byť z nej štvrtý najlepší tím VC Mexika? V Hinwile si veria. “Na základe všetkých jázd, s malým aj veľkým množstvom paliva, nám vyšlo, že sa pohybujeme okolo šiesteho-siedmeho miesta. Dúfam, že v nedeľu budeme mať dobrý deň, pretože potrebujeme body.”

Švajčiarskej stajni by sa teraz zišli, ak nechce riskovať, že ju v posledných dvoch veľkých cenách predbehne Aston Martin, pred ktorým má len trojbodový náskok. Keďže oba Aston Martiny vypadli už v Q1, Bottasovi by sa to mohlo podariť.

Šancu treba využiť, odkazuje Bottas. “Toto je skvelá príležitosť, no nemali by sme sa prehnane koncentrovať na nich, ale sami na seba, na náš výkon. Ale aj tak som v garáži zbadal pár úsmevov, keď sme videli, že obaja vypadli už v Q1. Tak to chodí. Je to super šanca, tieto body potrebujeme.”

Súvisiace články