logo F1online.sk

Maxove tituly sú hodnotnejšie než Lewisove, prehlásil Alonso

Max Verstappen a Fernando Alonso
© FOM
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík29. 10. 2022

Fernando Alonso a Max Verstappen majú teraz zhodne po dva tituly majstra sveta a približne aj rovnaký počet víťazstiev (Max 33, Fernando 32). Obaja nepochybne patria k tomu najlepšiemu, čo tento šport videl (nielen) v posledných rokoch. Španielsky matador nie po prvýkrát vyjadril sympatie pilotovi Red Bullu, ktorého úspechy považuje za hodnotnejšie než tie Lewisa Hamiltona.

Nie je to tak dávno, čo Alonso koketoval s myšlienkou, že Verstappen sa môže stať najväčším jazdcom všetkých čias. Niet pochýb, že vo veku 25 rokov toho má Max ešte mnoho pred sebou. Keď bude sedieť v konkurencieschopnom aute, historické míľniky budú padať jeden za druhým.

„Keď Verstappen získal miesto vo Formule 1 už ako sedemnásťročný, ozývalo sa množstvo kritiky,“ povedal Alonso pre holandské noviny De Telegraaf, na ktoré odkazuje portál RacingNews365.com.

„Považoval som to za nonsens. Nemali by sme jazdcov súdiť podľa ich veku. Ak sú lepší než ostatní, prečo by nemohli pretekať vo Formule 1? Vlastne sa mi páčila skutočnosť, že sme na rošte mali takého mladíka,“ dodal Alonso.

Ten tiež ocenil úspechy, ktoré sa holandskému pretekárovi podarilo v ostatnom období dosiahnuť. Porovnáva svoje tituly v súboji s Michaelom Schumacherom a taktiež boje s Vettelom, Hamiltonom a ďalšími, s úspechmi Verstappena z posledných rokov. Hovorí, že aj keď Lewisa veľmi rešpektuje, jeho úspechy vraj nemajú takú hodnotu ako Maxove.

„Lewisa nesmierne rešpektujem, ale predsa len je to iné, keď vyhráte sedem titulov majstra sveta po súboji iba so svojím tímovým kolegom,“ prehlásil Alonso. „V takom prípade podľa mňa nemá šampionát takú hodnotu, ako keď máte menej titulov, ale museli ste bojovať s inými jazdcami s rovnakým alebo dokonca lepším vybavením.“

„V rokoch 2005 a 2006 som mal lepší štart do sezóny a vybudoval si náskok. Potom mali súperi možno lepšie auto, ale dokázal som ten rozostup manažovať.“

„Nikdy som v boji o titul nemusel bojovať s vlastným tímovým kolegom. Ani Maxa som nevidel bojovať s Pérezom alebo Albonom o víťazstvá. Zvlášť Schumacher však bojoval so svojím tímovým kolegom, aby sa päťkrát za sebou stal šampiónom, kým Hamilton bojoval s Rosbergom a Bottasom. To je podľa mňa rozdiel,“ prehlásil Alonso.

Ten si možno uvedomil, akú zlú krv tieto vyjadrenia narobia, hlavne niekoľko nepresností v nich obsiahnutých, a tak sa radšej rozhodol svoje slová korigovať prostredníctvom sociálnych sietí.

„Ešte raz… Prosím, všetky tituly sú úžasné, zaslúžené a inšpirujúce. Nedajú sa navzájom porovnať a užívajme si prítomnosť legiend a šampiónov súčasnosti. Unavuje ma neustále hľadanie senzačných nadpisov. Užime si ich,“ napísal Alonso na sociálnych sieťach.

Súvisiace články