logo F1online.sk

Bottas pripomína Audi, že investovať treba začať skôr než v roku 2026

Valtteri Bottas
© DPPI/Sauber Media Hub
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík29. 10. 2022

Aj keď celý formulový svet rieši rozpočtovú kauzu Red Bullu, v poslednom týždni sme sa dozvedeli o ďalších, zrejme ešte dôležitejších novinkách. Z tímu Sauber sa od roku 2026 stane továrenský tím Audi, čím sa stajňa z Hinwilu vracia o asi pätnásť rokov späť a opäť bude továrenskou stajňou nemeckej automobilky. Tieto novinky v Sauberi pochopiteľne privítali s veľkým nadšením.

Netreba zabúdať, že je to len začiatok a aj keď v Sauberi majú s Formulou 1 nemalé skúsenosti, stále tu hovoríme o jednom z najmenších tímov na rošte, ktorý za aktuálnych okolností nie je pripravený naplniť ambície nemeckého automobilového giganta. Aj pilot tímu Valtteri Bottas pred médiami pripomenul, že spoločná púť Audi a Sauberu nezačína v roku 2026, ale omnoho skôr.

„Keď sa pozriete na širší obraz, tak podľa mňa sú to pre tento tím ohromné novinky,“ povedal Bottas. „Spolupráca s Audi skrýva pre Sauber obrovský potenciál.“

„Bezpochyby chcú v budúcnosti uspieť, chcú si počínať dobre a s Formulou 1 to myslia vážne. Myslím si, že pre každého jazdca a zvlášť pre mňa, ktorý som súčasťou Sauberu, bude veľmi zaujímavé byť súčasťou tohto projektu,“ povedal fínsky pretekár.

Sauber tak končí svoju spoluprácu s Alfou Romeo a budúca sezóna bude posledným rokom spojenia švajčiarskeho tímu a talianskej automobilky. Prvou sezónou s Audi bude ročník 2026, no Bottas správne poukazuje na fakt, že veci sa musia začať diať skôr ako v roku 2026. Ako hovorí, čím viac podpory dostanú od Audi pred rokom 2026, tým väčšiu šancu na úspešný začiatok spolupráce budú mať.

„Záleží na tom, ako veľmi bude Audi podporovať tento tím predtým, než sa oficiálne stane továrenskou stajňou. Samozrejme, v budúcom roku sa nič nezmení, keďže zostávame s Alfou Romeo a určite dúfame, že budeme mať lepšie auto ako tento rok,“ hovorí Bottas.

„Myslím si však, že potom bude záležať od podpory v roku 2024 a nasledujúcich a ako veľmi nám budú ochotní pomáhať. Ak nás budú podporovať a pomáhať nám naozaj veľmi, a ich pohonná jednotka bude dobrá, tak prečo by táto spolupráca nemohla byť úspešná už od začiatku?“ pýta sa Valtteri.

Rovnako nadšený a hlavne hrdý bol aj jeho šéf Frédéric Vasseur, ktorý však zatiaľ na dlhodobé plány nepomýšľa. Pripomenul, že celý projekt je stále na svojom úplnom začiatku.

„Pre tím sú to neskutočné novinky, pravdepodobne aj väčšia zodpovednosť smerom do budúcna, ale na konci dňa je to pre nás veľmi dôležitý krok. Vieme, že Formula 1 je stále viac a viac konkurencieschopná a pre súkromnú spoločnosť to je ešte ťažšie. Som na chlapcov v spoločnosti veľmi hrdý, v posledných rokoch sme ako jeden z najmenších tímov odviedli skvelú prácu a toto nás ohromne potlačí smerom dopredu,“ povedal novinárom v Mexiku Fred Vasseur.

Súvisiace články