logo F1online.sk

Ku Gaslymu neboli komisári takí zhovievaví ako k Pérezovi. Má už deväť trestných bodov

Pierre Gasly
© LAT Images/Pirelli F1 Press Area
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík26. 10. 2022

Pierre Gasly bude musieť až do konca mája „sekať dobrotu“. Francúzsky pretekár nazbieral v doterajšom priebehu sezóny už deväť trestných bodov a keďže tieto majú trvanlivosť dvanásť mesiacov, bude si musieť v závere tohtoročnej a v úvode nasledujúcej sezóny dávať pozor, inak mu hrozí zákaz štartu.

V Japonsku a USA nazbieral pilot AlphaTauri dokopy štyri trestné body a dostal sa do pomerne nepríjemnej situácie. Platnosť tých najstarších totiž vyprší až niekedy v dobe budúcoročnej VC Emilia Romagna. Keď sa mu teda „podarí“ v najbližších aspoň desiatich podujatiach nazbierať ďalšie tri trestné body, nezostane FIA iná možnosť, než ho na jedno podujatie suspendovať.

Dva trestné body zinkasoval Gasly v Španielsku za kolíziu s Lancom Strollom, ďalšie tri pridal v Rakúsku za kolíziu so Sebastianom Vettelom a opakované porušenie traťových limitov, ďalšie dva dostal v Japonsku za príliš rýchlu jazdu pod červenými vlajkami a posledné dva v Austine za nedodržanie rozostupu desiatich dĺžok počas výjazdu bezpečnostného vozidla.

Za zmienku pritom stojí, že pri rovnakom priestupku dostal Sergio Pérez od komisárov v Singapure najprv upozornenie, hoci tí mu ako poľahčujúcu okolnosť uznali, že sa ho dopustil na mokrej trati a teda v náročnejších podmienkach. Až po druhom porušení pristúpili k päťsekundovému trestu. Rovnakú zhovievavosť však už nepreukázali Gaslymu. Okrem toho, Pérezov incident riešili až po pretekoch, pretože si „potrebovali vypočuť stanovisko jazdca“, kým Gaslyho nebolo potrebné vypočuť a obratom dostal penalizáciu.

Toho tiež zradil vlastný tím, keď si to chlapci v AlphaTauri zle stopli a pri zastávke začali s výmenou pneumatík už po 4,5-sekunde, nie po piatich. Po pretekoch tak nasledoval dodatočný desaťsekundový trest.

„Musím sa na ten incident za bezpečnostným vozidlom ešte raz pozrieť, ale nepokúšal som sa nikoho prechytračiť. Je to však ďalšie podujatie a ďalší trest,“ povzdychol si Gasly.

„Nie som si vedomý toho, že by som urobil niečo zlé, ale keď takto rozhodli, musíte to akceptovať. Ako som povedal, nesnažil som sa nikomu prejsť cez rozum, ale keď človek pred vami zrýchli, kým vy zabrzdíte, aby ste udržali teplotu v brzdách, tak sa z ničoho nič môžu vytvoriť veľké medzery,“ povedal francúzsky pretekár.

Súvisiace články