logo F1online.sk

Ohrozili môj život, hovorí Gasly o incidente v Suzuke

Pierre Gasly
© Getty Images/Red Bull Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík22. 10. 2022

Veľká cena Japonska neprestáva budiť vášne ani po dvoch týždňoch. Najmä incident zo žeriavom z úvodu pretekov sa stal dodatočným predmetom šetrenia, keďže ešte v Suzuke sa vedenie pretekov tvárilo, že všetko prebehlo v súlade s „kostolným poriadkom“. Až na následný apel zo strany pilotov sa veci začali riešiť a viedli k niekoľkým závažným dôsledkom.

Vyslať na trať ťažkú techniku v čase, keď ešte neboli za safety carom zoradené všetky monoposty, bolo chybou, priznáva FIA. Drvivá väčšina pilotov prešla okolo miesta nehody zníženou rýchlosťou a tempom, ktoré udával Bernd Mayländer. Práve tento vláčik sa snažil dohnať Gasly, ktorý sa okolo žeriava i maršalov pobehujúcich po trati prehnal omnoho väčšou rýchlosťou, čím seba i všetkých naokolo neúmyselne ohrozil.

V správe FIA sa konštatuje, že riaditeľstvo pretekov Pierra jednoducho prehliadlo. Ten si síce mohol počínať lepšie a bezpečnejšie, ale v zásade neurobil nič nesprávne.

Táto situácia už viedla k prvým krokom a prijatiu niekoľkých opatrení. Nevýznamná určite nie je ani informácia, že Eduardo Freitas sa už do stoličky riaditeľa pretekov v tejto sezóne neposadí a všetky ostatné podujatia si „odkrúti“ Niels Wittich.

K udalostiam zo Suzuky sa v Austine vrátil aj Pierre Gasly, ktorý naďalej neskrýva rozčarovanie zo vzniknutej situácie. „Nebudem klamať, keď som prešiel okolo toho žeriavu, v tej sekunde som si uvedomil, že chýbali dva metre a bol by som mŕtvy,“ prehlásil Gasly pre RacingNews365.com.

„Prechádzal som tým miestom s vedomím, že na trati nič nie je a snažil sa dohnať deltu. Šiel som teda rýchlosťou, ktorou som ísť mohol, ale zároveň absolútne neprijateľnou situácii a incidentu na trati,“ priznáva Gasly.

Ten asi tak skoro nezabudne ani na to, aký bol rozzúrený. Réžia nám síce neponúkla pohľad na celú situáciu, ale vysielačku Gaslyho aj jeho následnú naštvanú výmenu s ľuďmi na boxovom múriku AlphaTauri sme videli všetci.

„Bol som rozzúrený, pretože bez môjho vedomia ohrozili môj život, čo bolo neprijateľné, pretože keby som vedel, že na trati je žeriav, tak by mi na mojej delte vôbec nezáležalo. Život je cennejší než každá sekunda, ktorú môžem za safety carom získať späť, zvlášť s vedomím, že potom vyvesili červené vlajky,“ povedal Gasly.

Súvisiace články