logo F1online.sk

Cunodovi je ľúto, že doma nedokázal bodovať: Urobil som maximum

Júki Cunoda
© Getty Images/Red Bull Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík12. 10. 2022

Sezóna 2022 sa v podaní AlphaTauri mení na katastrofu. Talianska stajňa naďalej okupuje deviate miesto Pohára konštruktérov a nádeje na posun aspoň na siedme sa rozplývajú. Tím mal pred Veľkou cenou Japonska smelé ambície, no na bodované umiestnenia sa pozeral len z úctivej vzdialenosti.

Zvlášť trpké to bolo pre Júkiho Cunodu, ktorý sa po rokoch predstavil na domácej pôde a prvýkrát ako pilot Formuly 1. Pre Hondu, ktorá jeho kariéru podporuje roky, to bol nakoniec parádny víkend, no Júki s tým nemal nič spoločné. Ten si užil domácu atmosféru a domácu veľkú cenu, avšak bez väčšieho úspechu.

„Boli to ťažké preteky a ťažký víkend. Samozrejme, chcel som skončiť na bodoch, ale tempo nebolo dostatočne dobré. Je to škoda, no podarilo sa mi zopár predbiehacích manévrov a myslím si, že som urobil maximum vzhľadom na podmienky, keďže už od voľných tréningov sme sa trápili v snahe zlepšiť naše tempo,“ povedal po pretekoch trochu sklamane Júki Cunoda.

„Aj tak to však bol vzrušujúci víkend. Naozaj som si užil svoju premiéru v monoposte F1 na domácej trati. Rád by som poďakoval všetkým fanúšikom, ktorí mňa i tím prišli podporiť, zvlášť v týchto podmienkach.“

„Tiež veľká gratulácia Maxovi k zisku jeho druhého titulu. Je skvelé, že japonskí fanúšikovia mohli vidieť niečo také,“ dodal Cunoda.

Žiadne dôvody na spokojnosť nemal ani jeho tímový kolega Pierre Gasly. Ten na začiatku pretekov len tesne minul odstavený žeriav, predtým nabral reklamný banner a nakoniec dostal 20-sekundovú penalizáciu. Aj on to v nedeľu skúšal s dvomi zastávkami, ale kvôli následnému trestu bola akákoľvek ďalšia snaha beztak márna.

„Chceli sme skúsiť niečo iné, ale na tejto trati je veľmi ťažké predbiehať,“ povedal po pretekoch Gasly. „Snažili sme sa, ale nakoniec to príliš nefungovalo. Je to škoda, keďže toto je pre nás a Hondu výnimočný víkend. Na druhej strane je skvelé, že Max dokázal získať titul. Celú sezónu jazdil fantasticky, vyhrával a podával najlepšie výkony. Jemu, Red Bullu a Honde patrí obrovská gratulácia.“

Súvisiace články