logo F1online.sk

Chceli sme Coltona Hertu, priznal Tost

Franz Tost
© Getty Images/Red Bull Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík11. 10. 2022

Mediálne špekulácie sa opäť raz ukázali ako absolútne pravdivé. Ešte predtým než to novinárom potvrdil Christian Horner, kolovala v médiách informácia, podľa ktorej je Red Bull ochotný za určitých podmienok uvoľniť spod zmluvy Pierra Gaslyho. Stajňa ho najprv chcela nahradiť Coltonom Hertom, ale ten nezískal superlicenciu, takže museli siahnuť k „Plánu B“ Nyckovi de Vriesovi. V Japonsku to novinárom potvrdil aj boss AlphaTauri Franz Tost.

Primeraná finančná náhrada za Gaslyho a primerane kvalitný nástupca, také boli podmienky Red Bullu. Stajňa z Milton Keynes nad francúzskym pretekárom očividne zlomila palicu a bola ochotná ho predať. Je zrejmé, že sa z toho snažili vyťažiť maximum, Gasly by totiž bol po roku 2023 bez zmluvy a mohol by si vyberať.

Takto zaňho aspoň Red Bull získal solídnu sumičku, hoci jeho nástupca nebude taký, ako v tíme pôvodne plánovali.

„Áno, s Coltonom Hertom sme rokovali, ale keďže nemá superlicenciu, ktorú mu FIA odmietla poskytnúť, bolo pre Scuderiu AlphaTauri jasné, že jeho meno neprichádza do úvahy,“ povedal šéf talianskej stajne Franz Tost.

„Z marketingového hľadiska by to bolo dobré, pretože americký pretekár s takým dobrým menom by nás na americkom trhu ako ambasádorov AlphaTauri posunul dopredu. Po marketingovej stránke by nám to otvorilo dobré možnosti, ale nakoniec sa to nepodarilo a hľadali sme inú alternatívu,“ povedal Tost.

Na kauzu okolo Coltona Hertu spred niekoľkých týždňov si určite spomínate. Americký talent bol k prestupu do Formuly 1 blízko, ale chýbalo mu potrebných 40 bodov na zisk superlicencie a FIA mu napriek naliehaniu Red Bullu neudelila výnimku. Kvôli tomu padla aj Hertova predbežná dohoda s tímom.

Príliš optimistický nebol ani pohľad do vlastnej akadémie. Zdá sa, že nevydarené sezóny vo Formule 2 pripravili všetkých juniorov Red Bullu o príležitosť vo Formule 1. Keby si niektorý z nich siahol na titul alebo sa k nemu aspoň priblížil, mal by viac ako solídnu šancu na miesto v AlphaTauri.

„Všetci juniori Red Bullu prichádzali do úvahy. Je tu Liam Lawson, je tu Iwasa a tiež Hauger vo Formule 2, taktiež Hadjar vo Formule 3, ale všetkým chýbajú skúsenosti. Potrebujú minimálne ďalší rok alebo dva v juniorských kategóriách a potom sa uvidí, čo prinesie budúcnosť,“ hovorí Tost.

Taký Nyck de Vries je starší, má titul vo Formule 2 a Formule E, no taktiež viacero zaujímavých vystúpení vo vytrvalostných pretekoch. Šéf AlphaTauri však priznal, že hlavnú úlohu pri jeho podpísaní zohralo deviate miesto v Monze.

„Malo to veľký vplyv, pretože sa tým ukázal jeho potenciál. Odjazdil fantastické preteky a neurobil chyby, takže to nakoniec bolo jednoduché rozhodnutie,“ povedal Tost.

Súvisiace články