logo F1online.sk

Japonskú pole position o chlp získal Verstappen, no je vyšetrovaný

Max Verstappen
© Getty Images/Red Bull Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala8. 10. 2022

Keď Helmut Marko pred kvalifikáciou predpovedal, že to bude tesnejšie ako v treťom tréningu, asi ani nevedel, akú bude mať pravdu. V boji o japonskú pole position rozhodovali tisícinky a stotinky sekundy. Max Verstappen ju získal vďaka jednej jedinej stotinke, ktorá chýbala Charlesovi Leclercovi.

Max Verstappen sa môže v nedeľu stať majstrom sveta bez ohľadu na to, ako dopadne Charles Leclerc. Potrebuje však vyhrať a získať bod za najrýchlejšie kolo pretekov. Pole position mu túto úlohu výrazne uľahčuje, no ešte bude musieť prekonať jednu prekážku.

Ňou je vyšetrovanie jeho incidentu s Landom Norrisom z tretej časti kvalifikácie. Pred poslednou šikanou bol mladý Holanďan veľmi pomalý, keď Lando Norris zrazu pridal. Na ľavej strane videl miesto, no Verstappen zrazu pretočil zadné kolesá, stratil kontrolu nad autom a posunul sa priamo McLarenu do cesty. Norris musel vyjsť až na trávnik.

Ak sa aj výsledky nezmenia, Max Verstappen bude musieť v nedeľu odrážať útoky oboch Ferrari, pretože za ním budú štartovať Charles Leclerc a Carlos Sainz. Scuderia Ferrari nestratila na pole position ani jednu desatinku sekundy, hoci treba poznamenať, že Verstappenov záverečný pokus nebol ideálny. Pneumatiky si totiž nepripravil ideálne a okrem toho mu z auta odletela časť karosérie.

Sergio Pérez rýchlostne nestačil na Ferrari a ani na svojho tímového kolegu. Mexičan by musel nájsť ešte štyri desatiny sekundy, na ktoré skrátka nemal.

Alpiny dnes v mikrosúboji porazili Mercedesy. Najvyššie z tejto štvorice skončil Esteban Ocon pred Lewisom Hamiltonom. Siedme miesto patrí Fernandovi Alonsovi, ktorý taktiež potvrdil dobrú formu francúzskeho tímu v Suzuke, nuž a ôsmu priečku si pripísal George Russell.

Sebastian Vettel bol veľmi spokojný už po postupe do elitnej desiatky. Po kvalifikácii bol vo vytržení a dojatý poznamenal, že Suzuka je najlepším okruhom v celom kalendári. Desiate miesto si pripísal Lando Norris, ktorý v závere obul použitú mäkkú zmes.

V kvalifikácii mali problémy oba monoposty AlphaTauri. Júki Cunoda postúpil do Q2, no Pierre Gasly sa pre problémy s brzdami porúčal pod sprchy už v prvej časti kvalifikácie.

Nicholas Latifi obsadil posledné miesto. Keďže zo Singapuru si prenáša trest, v nedeľu by mal stratiť päť priečok. Z dvadsiateho miesta sa tak posunie na dvadsiate.