logo F1online.sk

Zdrvený Sargeant: Nemám síl rozmýšľať nad budúcnosťou

Logan Sargeant v bariére
© Twitter/Williams
Milan Kubala
Milan Kubala25. 9. 2023

Veľkú cenu Japonska sa nepodarilo dokončiť ani jednému jazdcovi Williamsu. Alex Albon je v tom nevinne, čím sa môže aspoň trochu upokojovať, ale Logana Sargeanta môže ďalšia nehoda vyjsť draho. Ešte stále nemá isté miesto pre nasledujúcu sezónu.

Zahraničné médiá len pred pár dňami informovali o tom, že Williams si chce ponechať v tíme Logana Sargeanta za predpokladu, že sa nedostane do veľmi negatívnej špirály. Čo sa však dá robiť? Sargeant okolo seba práve roztočil obrovský vír, ktorý ho sťahuje až na dno.

Na Veľkej cene Singapuru sa Američan ocitol v bariére a mal šťastie, že vôbec mohol pokračovať. V Japonsku havaroval v kvalifikácii a následne v pretekoch spôsobil kolíziu s Valtterim Bottasom. Zatiaľ tak nedokáže plniť pokyny Jamesa Vowlesa, aby sa sústredil na čisté víkendy.

“Je to ťažké,” zamračil sa Logan Sargeant po odstúpení z pretekov. “Na jednej strane sa snažíte byť agresívny, na druhej strane nechcete spraviť žiadnu chybu. Nesnažím sa s autom skončiť v bariére. Neviem, čo viac by som k tomu povedal. Snažím sa dosiahnuť svoje maximum.”

“Najťažšie na tom je, že mám rýchlosť, ale tieto drobné chyby mi spôsobujú veľké problémy. Pravdupovediac, teraz ani nemám energiu na to, aby som rozmýšľal o vlastnej budúcnosti,” pripustil americký pretekár. “Záleží mi len na tom, aby som zakaždým podal čo najlepší výkon.”

Kevin Magnussen a Logan Sargeant (LAT Images/Haas)

Sargeant dostal v nedeľu až dva tresty. Jeden už pred štartom pretekov, keďže mechanici porušili pravidlo o “tretích monopostoch” a vopred mali šasi pripravené viac, ako to povoľujú pravidlá, a napokon si pripísal ďalší trest za spôsobenie kolízie s Valtterim Bottasom v jedenástej zákrute. Williams sa na brzdách prerátal a aj keď mu Bottas nechal miesto, zákrutu už nevytočil.

“Samozrejme, že to bola moja chyba,” kajal sa Sargeant. “Bottas si však nevšimol, že som prebrzdil. Akonáhle som sa dotkol bŕzd, tak som zablokoval kolesá. Určite to nevidel, pretože som tú zákrutu nemohol zvládnuť. Prekvapilo ma, že ma takto podbehol na vonkajšku.”

Williams chce dať Sargeantovi čas do konca roka

Šéf tímu James Vowles ešte nad Loganom Sargeantom nezlomil palicu. Aj v Japonsku ubezpečil novinárov, že ani po ďalšej nehode mu ešte neoznámil, aby si po sezóne zbalil veci. Ani to v najbližšej dobe neplánuje.

“Loganovi do konca sezóny doprajeme priestor na to, aby ukázal svoje kvality. Aj iní jazdci na to dostali dva roky,” poznamenal James Vowles, ktorý tým azda narážal na prípad Micka Schumachera, ktorého sa Vowlesovi snažil predať Toto Wolff.

Na margo nedeľnej nehody šéf Williamsu doplnil: “Bolo to nešťastné. Až do toho momentu bol rovnako rýchly ako Alex, a to v Suzuke.”

Alex Albon vo vzduchu (Getty Images/RB Content Pool)

Aj keď bola myslená dobre, táto pochvala nikoho nemôže presvedčiť o Sargeantovej rýchlosti. Monopost Alexa Albona sa po štarte ocitol vo vzduchu, a tak sa dá očakávať, že nebol celkom v poriadku, čo potvrdil aj samotný thajsko-britský jazdec.

“Od prvého kola som mal poškodené auto, v podstate som už mal po pretekoch,” prezradil Alex Albon, ktorý však zostal v pretekoch. “Snažili sme sa ísť ďalej. Vypadlo veľa áut, takže sme zostali vonku a čakali, čo sa ešte stane. Chýbalo nám však dosť veľké množstvo prítlaku. Je to škoda. Zaujímalo by ma, ako by tie preteky dopadli,” doplnil v mixzóne ešte pred šachovnicovou vlajkou.

Súvisiace články