logo F1online.skF1online.sk

De Vries ďakuje aj Verstappenovi, že sa zaňho prihovoril v Red Bulle

Nyck de Vries, Max Verstappen, Jos Verstappen
© Getty Images/Red Bull Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala8. 10. 2022

Nyck de Vries sa predsa len dočkal. V sobotu ráno japonského času AlphaTauri potvrdila, že Holanďan sa v budúcej sezóne stane jej riadnym jazdcom po boku Júkiho Cunodu. De Vries je vďačný aj svojmu krajanovi Maxovi Verstappenovi, ktorý mu pomohol dostať sa do rodiny Red Bullu.

Šampión F2 a Formuly E bol radosťou celý bez seba, keď sa dozvedel, že ho čaká prvá sezóna v samotnej kráľovnej motoršportu. “Na tomto som v skutočnosti celý čas pracoval. Celý svoj život až doteraz som o tom sníval,” vyznal sa Nyck de Vries v rozhovore pre De Telegraaf.

“Keď som si doma v Monaku sadol za stôl a došlo mi, že pravdepodobne všetky kúsky skladačky zapadnú do seba, musel som vstať a niekoľkokrát som vyskočil do vzduchu. Som veľmi vďačný za túto príležitosť, no na druhej strane si stopercentne neuvedomujem, čo to v skutočnosti znamená,” opisuje svoju radosť držiteľ prvého formulového bodu.

Dohoda medzi Nyckom de Vriesom a AlphaTauri bola už dlhšie verejným tajomstvom, a síce od chvíle, keď ho fanúšikovia spozorovali v centre Grazu, kde má Helmut Marko kanceláriu a dva hotely.

“Veci nabrali rýchly spád po mojom stretnutí s Markom v Grazi,” pripustil de Vries. “Zároveň je pravda aj to, že Max sa za mňa prihovoril. V pondelok po pretekoch v Monze sme mali spoločnú večeru a trochu sme sa o tom bavili. Max už po pretekoch volil veľmi lichotivé slová, no nie len pred médiami, ale aj interne v Red Bulle.”

Šéf AlphaTauri Franz Tost naznačil, že de Vries si vypýtal miesto v rodine Red Bullu aj vďaka skvelému výkonu, ktorý predviedol v Monze. Hneď počas svojich debutových pretekov dokázal získať jeden bod, čo sa Nicholasovi Latifimu nepodarilo za celú túto sezónu.

De Vries to však vníma trochu inak a Veľkú cenu Talianska považuje skôr za čerešničku na torte, ktorú piekol už niekoľko rokov. “Ja si nemyslím, že by tie preteky boli rozhodujúcim faktorom, no mohol som sa ukázať na svetovej platforme. Moje meno už vtedy bolo v hre. Môj vzťah s Williamsom je všetkým dobre známy a nedávno som testoval aj pre Alpine. Zároveň musím pripustiť, že v Monze pri mne stálo šťastie.”

Holanďanovi výrazne pomohol výjazd bezpečnostného vozidla. Preteky v Monze sa dojazdili za ním, čo mnohých hnevalo, no určite nie rodáka z Frízska. “Pretože som mal problém s brzdami. Nebyť toho bezpečnostného vozidla, tím by ma zavolal do boxov, ani by som nepreťal cieľovú čiaru. A fyzicky som bol totálne zničený. V konečnom dôsledku to prebehlo úplne ako zo sna.”

Súvisiace články

Diskusia