logo F1online.sk

Suchý tretí tréning priniesol plno akcie a top čas Maxa Verstappena

Max Verstappen
© Getty Images/Red Bull Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala8. 10. 2022

Suchý tretí tréning nebol až taký suchý. Keďže v piatok neustále pršalo, tímy dnes museli dobehnúť zameškané. Množstvo pilotov sa dostalo až nad hranicu 25 odjazdených kôl, čo v treťom tréningu nebýva zvykom. Už sme si však zvykli, že na čele bývajú Red Bully a Ferrari, v tomto smere sa dnešné jazdy nevymykali očakávaniam.

Najrýchlejší čas zajazdil Max Verstappen. Svoje kolo, ktoré za poslednou zákrutou zavŕšil tesným výjazdom na trávnik, ukončil za 1:30,671. Carlosa Sainza a Charlesa Leclerca tým prekonal o tri desatiny sekundy.

Red Bull bol rýchlejší od Carlosa Sainza vo všetkých troch sektoroch. V kľukatej sekcii ťaží zo skvelého prítlaku svojho monopostu, na rovinkách mu zas pomáha efektívne zadné krídlo, ktoré sa v padoku radí medzi tie menšie.

Program červených býkov sa dnes líšil od zvyšku štartového poľa. Hneď v úvode tréningu nasadili mäkkú zmes a pustili sa do kvalifikačných simulácií, no ostatní nechceli riskovať, že nebudú pripravení na nedeľu, a odjazdili približne po desať kôl s plnšou nádržou.

V druhej polovici tréningu sa nám tým pádom rýchlo zlepšovali časy. Spokojní budú najmä v Alpine, keďže Fernando Alonso obsadil štvrté miesto a Esteban Ocon sa takisto vošiel do prvej desiatky. Otmar Szafnauer počas tréningu avizoval, že toto je dobré znamenie pred zvyškom víkendu.

Za piatym Sergiom Pérezom skončila dvojica Mercedesov v poradí George Russell, Lewis Hamilton. Stratu deväť desatín sekundy nabrali predovšetkým na rovinkách, kde Mercedes nie je veľmi efektívny. Veľké zadné krídlo najmä v kľukatom prvom sektore funguje, no na rovinkách pôsobí skôr ako padák.

McLareny ešte pár minút pred koncom jázd boli len na sedemnástom a osemnástom mieste, no keď obuli mäkkú zmes a pustili sa do riadnych kvalifikačných jázd, tak sa takmer oba vošli do elitnej desiatky. Lando Norris skončil ôsmy, Daniel Ricciardo so stratou ďalšej desatiny jedenásty. Boj o Q3 bude zrejme veľmi tesný, keďže v hre je aj Aston Martin zásluhou Lancea Strolla a prekvapiť môže Alex Albon.

V dnešnom tréningu si všetci dali dobrý pozor. Žltých vlajok bolo minimum. Videli sme len pár prebrzdení v šikane, niekoľko výjazdov mimo trať v Lyžici či tradičné sťažnosti na zavadzanie súpera na trati.

Image