logo F1online.skF1online.sk

Oficiálne: Nyck de Vries mieri do AlphaTauri!

Max Verstappen a Nyck de Vries
© Getty Images/Red Bull Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala8. 10. 2022

Nie je to žiaden nováčik, no táboru Red Bullu sa zapáčil natoľko, že od budúcej sezóny sa stane ich právoplatným jazdcom. Do AlphaTauri mieri 27-ročný Holanďan Nyck de Vries, ktorý si k sedačke výrazne pomohol vydarenou Veľkou cenou Talianska.

Ako už bolo avizované mnohými insidermi, v zákulisí sa nám piekla prestupová rošáda. Po tom, čo AlphaTauri nevyšiel pokus získať Coltona Hertu a vybaviť mu superlicenciu, musela hľadať potenciálnu náhradu za Pierrea Gaslyho niekde inde. Helmut Marko totiž netrval na tom, aby si Gasly “odkrútil celú šichtu”. Francúz videl svoju budúcnosť mimo rodiny Red Bullu a ten ho bol ochotný pustiť.

Prvým krokom v rozuzlení dnešnej prestupovej rošády je príchod Nycka de Vriesa do AlphaTauri. “Som nesmierne nadšený z toho, že v roku 2023 sa pripojím k tímu Scuderie AlphaTauri,” uviedol Nyck de Vries v rámci oficiálneho vyhlásenia, ktoré vyšlo o druhej nadránom nášho času. “Chcem sa poďakovať Red Bullu a tímu za to, že mi dali šancu jazdiť vo Formule 1.”

“Tento rok som mal veľa príležitostí vyskúšať si monopost F1 a myslím si, že pred nasledujúcou sezónou ma to dostalo do skvelej pozície. Dúfam, že mi to pomohlo pripraviť sa na to, čo ma čaká,” pokračoval budúci tímový kolega Júkiho Cunodu. “Väčšinu mojich tínedžerských rokov som strávil na motokárach v Taliansku a vždy som sa tu cítil ako doma. Je skvelé vstúpiť do talianskej stajne, v ktorej už teraz panuje rodinná atmosféra. Teším sa na to, keď všetkých stretnem a pred nasledujúcou sezónou začneme budovať naše vzájomné vzťahy.”

Nyck de Vries nie je vo svete motoršportu žiadnym neznámym menom. Pôvodne bol juniorom McLarenu, s ktorým sa stal aj majstrom sveta v motokárach. S tímom z Wokingu sa rozlúčil po sezóne 2018, ktorú McLaren vyhodnotil ako neuspokojivú napriek tomu, že v F2 obsadil štvrté miesto za Georgeom Russellom, Landom Norrisom a Alexom Albonom.

O rok neskôr však ukázal, čo je v ňom a stal sa šampiónom Formuly 2. Tímy F1 však oňho nemali záujem, a tak zamieril do elektrickej Formuly E, kde získal ďalší titul, tentoraz s Mercedesom.

Práve jeho napojenie na Mercedes stále držalo pri živote nádej, že si niekedy zajazdí v efjednotke. V posledných rokoch totiž okrem pôsobenia v kategórii LMP2 odjazdil niekoľko voľných tréningov za Williams a Aston Martin, a bol ich rezervistom.

Tímy mali o de Vriesa záujem už pred VC Talianska, kde nahradil hospitalizovaného Alexa Albona, a keď vypadol z hry Colton Herta, vďaka svojim skúsenostiam s technikou F1 získal pole position v naháňačke o sedačku AlphaTauri.

Red Bullu a de Vriesovi sa napokon podarilo vyrokovať predčasné ukončenie jeho kontraktov vo WEC a vo Formule E, vďaka čomu ho dnes Franz Tost môže privítať vo Faenze.

Najskôr však Franz Tost venoval pár slov Pierreovi Gaslymu. “Scuderia AlphaTauri zažila veľmi plodné obdobie s Pierreom Gaslym. Nikdy nezabudneme na jeho fantastické víťazstvo z Monzy a jeho pódiá v Brazílii a Azerbajdžane. Ďakujeme Pierreovi za jeho úsilie, ktoré vynaložil v našom tíme v posledných rokoch a do budúcna mu želáme všetko dobré.”

Vzápätí pokračoval: “Teraz sme potešení, že začíname novú kapitolu s Nyckom, ktorého vítame v Scuderii AlphaTauri. Je to veľmi šikovný jazdec, ktorý vyhral vo všetkých sériách, v ktorých pretekal, a ktorý má na konte množstvo pretekov a šampionátov.”

“Jeho posledným veľkým úspechom bol zisk titulu vo Formule E, čo je jasným dôkazom, že ide o konkurencieschopného pilota, ktorý si zaslúži sedačku v F1. Tešíme sa, kedy ho uvidíme v našom aute a som presvedčený, že s Júkim a Nyckom budeme mať v roku 2023 silnú jazdeckú dvojicu,” doplnil Tost.

Súvisiace články

Diskusia