logo F1online.sk

FIA pripravila fanúšikom ďalšie horké sklamanie: S povinnosťami mešká už tri mesiace

FIA
© LAT Images/Pirelli F1 Press Area
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík5. 10. 2022

Dnešok mal byť pre Formulu 1 veľkým dňom. Po asi trojmesačnom čakaní mala Medzinárodná automobilová federácia konečne jednotlivým tímom udeľovať certifikáty ako potvrdenie toho, že v roku 2021 dodržali finančné predpisy. To bolo dôležité najmä s ohľadom na rozpočtový strop, ktorý mal vlani v F1 historickú premiéru. No čuduj sa svete, FIA nás opäť sklamala.

Na tomto mieste je vhodné pripomenúť, že tím Williams pred pár mesiacmi dostal tučnú pokutu 25-tisíc eur za to, že nedodržal termín na predloženie dokumentov pre Medzinárodnú automobilovú federáciu. Tá v súvislosti s kontrolovaním rozpočtového stropu vyžaduje od stajní, aby predkladali podania a dokumenty vždy v stanovených termínoch. Williams sa raz oneskoril a FIA neváhala.

Nuž, podľa tejto logiky by mala federácia udeliť pokutu aj sebe. Na rozdiel od stajne z Grove však nemešká pár dní, ale už tri mesiace. Dnes mal konečne prísť deň udeľovania certifikátov. Jeho pôvodný termín bol stanovený na júl, kvôli zložitosti celého prípadu neskôr preložený na september, potom z rovnakého dôvodu na 5. októbra a teraz z rovnakého dôvodu na 10. októbra.

„FIA dáva na známosť, že dokončenie analýzy finančných podaní na rok 2021 a následné vydanie certifikátov o súlade s finančnými predpismi sa neuskutoční v stredu 5. októbra,“ uvádza FIA vo svojom stanovisku.

„Analýza podaní je zdĺhavý a zložitý proces, ktorý naďalej prebieha a bude pokračovať tak, aby certifikáty bolo možné vydať v pondelok, 10. októbra,“ dodáva FIA. Zvyšok stanoviska federácie je už bezpredmetný a opakuje fakty, ktoré sú nám už dávno známe. Úplne na konci však pridala vetu, ktorá je odpoveďou viacerým kritikom. „Akékoľvek náznaky, že citlivé informácie zverejnili zamestnanci FIA, sú nepodložené.“

Federácia týmto ide priamo na ruku vlastným kritikom, ktorí ju stále otvorenejšie kritizujú za jej prístup a rozhodovanie. V Singapure sme na potvrdenie víťaza čakali asi tri hodiny kvôli prešetrovaniu Sergia Péreza, v Taliansku sme čakali štyri hodiny na potvrdenie podoby štartového roštu nedeľných pretekov a vlani v Brazílii sme na rozhodnutie o diskvalifikácii Lewisa Hamiltona čakali pre zmenu rovný deň.

Súvisiace články