logo F1online.sk

Vasseur o kauze Red Bullu: Diskvalifikujú vás aj za milimeter alebo 300 gramov

Frédéric Vasseur
© DPPI/Alfa Romeo
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík2. 10. 2022

Piatkové ráno v Singapure prinieslo priam senzačné novinky. Tím Red Bull je podľa všetkého podozrivý (nie obvinený) z toho, že v minulej sezóne závažným spôsobom prekročil rozpočtový strop. Určite nie je žiadnym prekvapením, že niečo také žiadneho z konkurentov stajne z Milton Keynes nepotešilo.

Z novej finančnej legislatívy sa rýchlo stalo to najdôležitejšie pravidlo v celej Formule 1. Žiadna časť z rozsiahlych technických predpisov nemá takú dôležitosť, ako ustanovenia o rozpočtovom strope v športových pravidlách. Kauza Red Bullu tak bola dobrou príležitosťou opýtať sa, ako tvrdo by mala FIA trestať prípadných hriešnikov.

„Z môjho pohľadu je rozpočtový strop absolútne kľúčový,“ prehlásil šéf Alfy Romeo Frédéric Vasseur. „Viem, že jeho zavedenie bolo veľkým úspechom, ale teraz je najdôležitejšie dohliadať na jeho dodržiavanie. Rozhodne tu nie je žiadny priestor na flexibilitu.“

„V tomto smere skrátka musíme byť veľmi prísni. Môžete byť diskvalifikovaní za vychýlenie klapky predného krídla o 0,9 mm, čo sa nám pred dvoma rokmi aj stalo. Ak ste o 300 g pod minimálnou hmotnosťou, budete taktiež vylúčení,“ hovorí Vasseur.

„Na druhej strane, keď utratíte milióny za vylepšenia na X pretekov, tak je to absolútne nespravodlivé. Keď sa niečo také stalo, tak FIA bude musieť určite konať.“

„Musíte si uvedomiť, že niekedy vám stačí aj 200 tisíc eur a dokážete priniesť veľký upgrade. Ak o toľko prekročíte rozpočtový strop, tak získate pár desatín k dobru na viac ako len jedno podujatie,“ dodal Vasseur.

Nie je vôbec zvláštne, že všetci šéfovia tímov sú v tomto na jednej lodi. Red Bull sa momentálne bráni tým, že vyšetrovanie neskončilo a preto treba rešpektovať prezumpciu neviny. Podobne sa vyjadrila aj FIA. Ak by sa však ukázalo, že Red Bull pravidlá skutočne porušil, tak nepochybne získal obrovskú výhodu.

„Útraty nad rámec rozpočtového stropu boli vynaložené výhradne na zlepšenie výkonnosti,“ prehlásil na margo obvinení šéf Alpinu Otmar Szafnauer. „Akonáhle začnete na výkonnosť utrácať tam, kde ostatní nemajú šancu investovať, pretože sa držia rozpočtového stropu, tak je to závažné.“

„Myslím si, že FIA musí primerane potrestať tých, ktorí rozpočtový strop prekročili. Najprv potrebujete zistiť, aké veľké toto porušenie bolo, potom zvoliť primeraný trest,“ dodal šéf Alpinu.

Súvisiace články