logo F1online.sk

Dramatickú singapurskú kvalifikáciu v náročných podmienkach ovládol Charles Leclerc

Charles Leclerc
© Twitter/Scuderia Ferrari
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík1. 10. 2022

Pilot Ferrari Charles Leclerc má ďalšiu pole position. V mimoriadne dramatickej kvalifikácii v nesmierne náročných podmienkach bol o dve stotiny sekundy rýchlejší ako Sergio Pérez a päť stotín rýchlejší ako Lewis Hamilton. Obrovským sklamaním naopak skončila kvalifikácia pre Maxa Verstappena, ktorému dokonca hrozí omnoho horší výsledok než ôsme miesto.

Pred štartom kvalifikácie nám síce nezapršalo, ale trať bola naďalej dosť vlhká. Celú Q1 tak piloti odjazdili na pneumatikách do prechodných podmienok. Prvá časť kvalifikácie skončila bez väčších prekvapení, hoci takým menším určite bolo osemnáste miesto Estebana Ocona, ktorý hlásil nejaké problémy s brzdami. Za ním skončili obaja piloti Williamsu, pred ním Daniel Ricciardo a Valtteri Bottas.

V závere Q2 traja piloti zariskovali a vyšli na trať na suchých pneumatikách. Sebastianovi Vettelovi, Lancovi Strollovi a Kuan-jü Čouovi však toto riziko nevyšlo a skončili v Q2. Spolu s nimi sa s kvalifikáciou rozlúčil aj Mick Schumacher a prekvapivo aj George Russell, ktorý taktiež hlásil nejaký problém, ktorý už nešpecifikoval, no povedal, že bol „rovnaký ako predtým“.

Na začiatku Q3 už bolo jasné, že je správny čas na suché pneumatiky. Piloti zrýchľovali len veľmi pozvoľna, ale Lewis Hamilton bol so svojím Mercedesom za týchto podmienok o hlavu pred ostatnými. Po prvých dvoch pokusoch bol s veľkým náskokom v čele, ale Max Verstappen a Charles Leclerc postupne dostali svoje monoposty a pneumatiky pod kontrolu.

Načasovanie bolo v tomto ohľade absolútne rozhodujúce, čím neskôr vojdete do svojho posledného pokusu, tým lepšie podmienky máte. Leclercovi to nevyšlo úplne ideálne a hoci sa dostal do čela, takí Hamilton, Pérez či Verstappen v tom čase svoje záverečné pokusy ešte len začínali. Ani jednému z nich to však nevyšlo, Checo skončil tesne druhý, Lewis tretí. Štvrtý skončil Carlos Sainz so stratou necelých dvoch desatín.

Všetkých však mohol absolútne deklasovať Verstappen, ktorý mal vo svojom poslednom pokuse priebežne náskok asi 1,5 sekundy. Tím ho však v úplnom závere urgentne povolal do boxov. Tím už potvrdil, že tak urobili pre nedostatok paliva. To je veľký problém. Ak by totiž nemal po kvalifikácii v nádrži aspoň jeden kilogram na odobratie vzorky, bol by diskvalifikovaný a v nedeľu do pretekov štartoval z posledného miesta. Nateraz je ôsmy.

FOM