logo F1online.sk

V druhom tréningu úradovalo Ferrari, no nechýbal oheň, kolízie ani technické problémy

Carlos Sainz
© Twitter/Scuderia Ferrari
Milan Kubala
Milan Kubala30. 9. 2022

V prvom tréningu bol najrýchlejší Lewis Hamilton, no po zotmení už rýchlostne nestíhal. Pomerne jasne ho predbehlo Ferrari na čele s Carlosom Sainzom, ktorý sa vďaka času 1:42,587 ocitol na čele výsledkovej listiny. Z druhého miesta mu kryl chrbát Charles Leclerc so stratou viac než dvoch desatín.

Podobne ako na začiatku prvej tréningovej hodinovky mal Charles Leclerc aj teraz technické problémy. Ferrari zatiaľ nešpecifikovalo, o čo presne išlo, no Monačan prvých 30 minút len sledoval svojich mechanikov, ako pracujú na aute.

Až následne vyrazil na trať a získal druhé miesto, hoci veril, že by mohol skončiť aj vyššie. Inžinierom však vyčítal, že jeho výjazd nenačasovali ideálne a on sa musel v prípravnom kole vyhýbať množstvo iných áut. Tím vyzval, aby si v sobotu dali viac záležať.

Na treťom mieste skončil George Russell, jeho tímový kolega Lewis Hamilton bol až piaty s výraznejším časovým mankom. Pravdou však je, že sedemnásobný šampión sa na mäkkej zmesi nedostal k riadnej kvalifikačnej simulácii. Keď už bolo všetko ideálne pripravené, v prvej zákrute stratil kontrolu nad svojím monopostom a vyšiel mimo trať.

Štvrtý Max Verstappen mal dnes veľmi zvláštny program. Prvých dvadsať minút nevyšiel z garáže, pretože mechanici menili nastavenia jeho predných závesov, no následne obul tvrdú zmes a odjazdil jedno jediné merané kolo. Z boxov vykukol až v posledných minútach na jeden pokus s mäkkými pneumatikami. Má Red Bull až toľko sebavedomia? Ak áno, možno to s ním preháňa. Po prvých dvoch sektoroch bol síce na rovnakej úrovni ako Ferrari, ale v poslednej časti trate sa mu zrejme prehriali pneumatiky a stratil tri desatiny.

Sergio Pérez skončil až deviaty po tom, čo mechanici strávili prvých 25 minút výmenou hnacieho hriadeľa. Tím pravdepodobne stále riešil problémy zo záveru prvého tréningu. Okrem toho Mexičan viackrát poláskal bariéru, ba raz do nej aj pomerne tvrdo vrazil. Nebol však sám, videli sme nespočetné množstvo kolízií s múrmi a výjazdov mimo trať do únikových zón. V sobotu môžu a budú rozhodovať.

So svojím piatkom môžu byť spokojní piloti Alpinu. Esteban Ocon dnes obsadil šieste miesto, Fernando Alonso bol zas ôsmy za Alfou Romeo Valtteriho Bottasa. Do elitnej desiatky sa dostal aj Lanec Stroll.

Katastrofálny tréning má za sebou AlphaTauri. Okrem toho, že jej piloti skončili na štrnástej a sedemnástej priečke, sa na aute Júkiho Cunodu pokazil palivový systém. Gaslymu zas za hlavou začal horieť horný nasávací otvor, no neskôr sa ukázalo, že sa len rozhoreli výpary z palivovej nádrže po tom, čo ju mechanici začali vetrať. O zahasenie plameňov sa postaral mechanik Aston Martinu. AlphaTauri následne spálené časti karosérie oblepila lepiacou páskou a vrátila sa na trať.

Image