logo F1online.sk

Bottas: Potrebujeme ľudí, Williams má o 250 zamestnancov viac

Valtteri Bottas
© DPPI/Sauber Media Hub
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík29. 9. 2022

Alfa Romeo začala túto sezónu veľmi dobre. Tento tím bol jediný, ktorý sa začiatkom nového ročníka dostal na váhový limit, ale ako rok pokračoval, chlapci z Hinwilu strácali stále viac. V tíme vedia, čím to bolo. Slabinou továrne Sauberu je produkčný proces, na ktorý poukázali obaja piloti, ale to by sa podľa Valtteriho Bottasa malo čoskoro zmeniť.

Vývojové tempo Alfy Romeo skrátka nestačilo na konkurenciu z Alpinu a McLarenu. Stajňu z Hinwilu tak vo zvyšku sezóny čaká obrana pred prenasledovateľmi. Aby mohol tím v budúcnosti pomýšľať na vyššie méty, musí zlepšiť svoje zdroje a práve na tom sa podľa pilota tímu v súčasnosti pracuje.

„Máme dlhodobý projekt a sústredíme sa na budúcu sezónu, aj keď máme ešte nejaké vylepšenia pripravené na Veľkú cenu Japonska,“ povedal v rozhovore pre Autosport Valtteri Bottas.

„Jeden z problémov, s ktorým sme sa v tomto roku stretli, súvisí s produkciou najrôznejších komponentov. Je to tiež dôvod, prečo sme sezónu začali dobre, ale postupne strácali pôdu pod nohami. Tím k tomuto aspektu pristúpil veľmi seriózne.“

„Uvedomujeme si, že potrebujeme viac zdrojov, pretože sme sa stretli s tým, že do veterného tunela dorazilo niekoľko projektov, ktoré potom nepokračovali ďalej v dôsledku nedostatku personálu. V budúcom roku však už budeme mať k dispozícii viac zamestnancov, čo bude určite dôležitý krok pre rast tímu,“ hovorí Bottas.

O náborovom procese, nedostatku zdrojov i nedostatočnom počte zamestnancov sa už v priebehu tejto sezóny hovorilo. Aj šéf stajne Frédéric Vasseur uisťoval, že Sauber postupne dopĺňa svoje stavy a posilňuje svoj tím. Pre Alfu Romeo by mohlo byť prínosom, že si ponechala viac zdrojov na rok 2023, ale niečo také sa zakaždým ťažko odhaduje.

„Máme dobrú štruktúru, ale potrebujeme viac ľudí,“ prehlásil Bottas. „Momentálne máme 500 ľudí, ale napríklad taký Williams ich má 750. Vieme teda, že zaostávame a tím hľadá nových zamestnancov. Rozpočet pre budúci rok nie je problém.“

Súvisiace články