logo F1online.sk

Čou má do sezóny 2023 jasné prianie: Viac bodov a menej vypadnutí

Kuan-jü Čou
© DPPI/Alfa Romeo
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík28. 9. 2022

Prvý Číňan vo Formule 1 neodchádza. Šanghajský rodák Kuan-jü Čou bude pokračovať s tímom Alfa Romeo aj v sezóne 2023. V utorok to stajňa z Hinwilu potvrdila v oficiálnom stanovisku.

Boli to pre formulovú verejnosť očakávané novinky, hoci sme si mysleli, že ohlasovanou novinkou by mohlo byť potenciálne spojenie s Audi. Nemecká automobilka už pracuje na tom, aby bola na svoj vstup do F1 v roku 2026 pripravená, ale ešte stále nevieme, aká bude jej cesta do najvyššej motoristickej triedy. Objavili sa však dôveryhodné správy, že odkúpi švajčiarsky tím Sauber. Táto možnosť nateraz zostáva otvorená.

Otvorené však nie je jazdecké zloženie v tíme Alfa Romeo. Po utorku už s istotou vieme, že ju vytvoria Valtteri Bottas a Kuan-jü Čou. Zostava sa tak nezmení.

„Uvedomoval som si, že byť pilotom Formuly 1 bude ťažké, ale netušil som, aké ťažké to bude. Môj prvý rok vo Formule 1 ma posilnil ako človeka – ako jazdec F1 musíte zvládnuť všetok ten tlak, nielen globálny, ale aj domáci,“ povedal Čou po potvrdení predĺženia svojej spolupráce s Alfou Romeo pre F1.com.

„Vlani moja krajina chcela, aby som sa stal prvým Číňanom vo Formule 1. Teraz chcú, aby som pokračoval. Musím na to naďalej tlačiť a stále myslieť na to, že aj keď som pri svojom debute bodoval alebo zajazdil dobré kolo v Q3, tak to nestačí. Stále chcem viac,“ dodal Čou.

Ten v doterajšom priebehu sezóny získal šesť bodov, kým jeho tímový kolega Valtteri Bottas už 46, no ťažko by ste na rošte hľadali porovnanie, ktoré by viac nezodpovedalo realite.

„Nebol to pre mňa ľahký rok. Hneď od začiatku som čelil veľkému tlaku, ktorý som musel zvládnuť. Myslím si však, že sa mi podarilo ukázať svoje schopnosti a robím celkom zrejmý pokrok od pretekov k pretekom. V tomto smere som veľmi spokojný,“ hovorí Čou.

„Tiež som spokojný v mojom tíme a takisto s tímovým kolegom, ktorý mi v priebehu sezóny nesmierne pomohol. Od tímu aj Valtteriho som sa toho veľa naučil.“

„Alfa Romeo to s nováčikmi proste vie, takže som šťastný, že sa s nimi vydávam na ďalšiu cestu. Do budúceho roka dúfam v ešte lepší štart, aby sme sa v úvodných pretekoch lepšie odrazili. Verím, že takto sa nám podarí vybojovať viac bodov a menej vypadávať z pretekov,“ dodal čínsky pretekár.

Súvisiace články