logo F1online.sk

Ross Brawn sa po tejto sezóne z Formuly 1 stiahne

Christian Horner, Ross Brawn
© Red Bull Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík27. 9. 2022

Muž, ktorý vo Formule 1 „fušuje“ už od roku 1976. Aj keď sa v ostatnom čase na verejnosti neobjavoval tak často, stále je to zvláštne pomyslenie, že by zo športu úplne odišiel. Po toľkých úspechoch v najrôznejších funkciách však legendárny Ross plánuje odísť na odpočinok, aj keď nie tak celkom.

Tento 67-ročný Brit toho má za sebou viac ako požehnane. V krátkosti zosumarizovať jeho kariéru vo Formule 1 nie je úplne jednoduché, ale pokúsime sa o to. Od roku 1976 pôsobil ako úplný „zelenáč“ v tíme March, vtedy mal ešte iba 22 rokov. Po krátkom pôsobení vo Formule 3 ho v roku 1978 najal sir Frank Williams do svojho tímu, ktorý vtedy mal nejakých dvadsať zamestnancov.

Nasledovalo krátke pôsobenie v tíme Haas Lola, potom v Arrowse, aby napokon F1 opustil a pripojil sa k pretekárskej divízii Jaguaru. V roku 1991 sa vrátil s tímom Benetton, s ktorým získal dva tituly, potom pôsobil vo Ferrari, kde sa podieľal na zrode najúspešnejšej éry v dejinách stajne z Maranella. V roku 2009 šokoval jeho vlastný tím dvojitým difúzorom a Jenson Button sa postaral o asi najväčšiu senzáciu v dejinách tohto športu.

Stajňu napokon predal Mercedesu, ktorý na konci sezóny 2013 opustil. Jeho kariéra potom pokračovala v manažérskych funkciách Formuly 1, keď sa stal výkonným riaditeľom, riaditeľom pre motoršport a technickým riaditeľom Formula One Group. Z tejto pozície mal zásadný podiel na vytvorení súčasných technických pravidiel. Nebude ju však už zastávať dlho.

„Povedzme to tak, že sa chcem o dosť viac stiahnuť,“ prezradil v rozhovore pre F1-Insider. „Budem však naďalej dostupný a ochotný poskytnúť svoje odborné znalosti, už však nebudem viac zodpovedný za niektorú oblasť na dennej báze.“

„To znamená, že budem opäť tráviť viac času s deťmi a vnúčatami, budem chodiť na ryby a starať sa o svoju záhradu,“ dodal Brawn.

Ten už strávil na odpočinku roky 2014 až 2016, potom však prišla ponuka zastávať jednu z najdôležitejších funkcií vo Formule 1, ktorú Ross s potešením prijal. Nie je na svete veľa ľudí, ktorí by v F1 pôsobili tak dlho a zároveň mali zbierku takých rozmanitých skúseností.

„Zažil som rôzne obdobia a rôzne výzvy. Bol som súčasťou tímu, tiež som mal vlastný tím a nakoniec som pracoval vo vedení športu,“ hovorí Brawn. „Všetko to sú úplne odlišné úlohy. Aj tlak bol zakaždým iný.“

Na otázku, kde je ten tlak najväčší, odpovedal: „Určite vtedy, keď musíte viesť tím alebo máte svoj vlastný. Je to obrovská zodpovednosť. Dnes by som niečo také už nemohol robiť. Sú to riadne emócie, či už vyhrávate alebo nie. Dnes si užívam úlohu privádzať nových fanúšikov. Napríklad, dnes máme medzi fanúšikmi viac zástupcov nežnejšieho pohlavia než predtým.“

Súvisiace články