logo F1online.sk

Bottas si pochvaľuje, že v Alfe Romeo sa toľko neháda s počítačom

Valtteri Bottas
© DPPI/Sauber Media Hub
Milan Kubala
Milan Kubala25. 9. 2022

Nastaviť monopost správne je hotová veda, pri ktorej sa tímy modernej Formuly 1 spoliehajú aj na pomoc počítačov. Niektoré stajne však viac ako iné, konštatuje Valtteri Bottas prezrádzajúc, že v Mercedese musel viackrát argumentovať proti počítaču.

“Tak skrátka funguje top tím,” poznamenal Valtteri Bottas, ktorý mnohokrát musel jazdiť s takými nastaveniami, aké mu pripravil počítač. Fín uznáva, že vo väčšine prípadov to nebolo na škodu, veď strieborné šípy s takouto filozofiou vyhrali osem konštruktérskych titulov v rade, no určite to tak nebolo vždy.

“Myslím si, že aj Lewis mal miestami rovnaké pocity. Tiež chcel ísť niekedy svojím vlastným smerom, ale inžinieri by mu na to povedali: Nie, počítač nám hovorí toto…” spomína na piatkové nastavovanie áut v Mercedese. “Niekedy sme teda zvádzali aj také menšie súboje, ale bolo fajn diskutovať o tých veciach.”

“Tak to skrátka chodí. V Mercedese majú pomerne pokročilé technológie a simulátory, ktoré im to umožňujú. Veľmi často ten počítač má pravdu, ale nemal ju vždy,” podotýka Bottas, ktorý však na Lewisa Hamiltona strácal na väčšine veľkých cien a určite nešlo len o to, či mu nastavenia vybral počítač, alebo si ich presadil sám.

Tak či onak, po prestupe do Alfy Romeo Bottas zažil príjemnú zmenu. V Hinwile je vraj všetko o niečo menej závislé na výpočtových technológiách. “S vývojom simulačných nástrojov v Hinwile dobre napredujeme, ale momentálne mám pocit, že ľudský faktor je pri tom o niečo prominentnejší, taktiež vplyv jazdca. Mňa osobne to takto veľmi baví.”

Fínsky jazdec si pochvaľuje pôsobenie v Alfe Romeo, aj keď ho na rozdiel od iných ročníkov nevidieť na pódiách, ba často ani na bodoch. “V tomto prostredí nie ste pod takým tlakom, toto už nie je taký ‘korporát’, ale viac skutočný pretekársky tím,” porovnáva. “Avšak, všetci sú rovnako motivovaní.”

“Bolo super odštartovať sezónu tak, že sme hneď v Bahrajne bodovali. Ten víkend nás vzpružil a tím pochopil, že aj na iných pretekoch dokážeme skončiť v prvej desiatke. Tú vzpruhu stále cítiť, pretože keď nebodujeme, tak sme sklamaní. To je správny duch. Samozrejme, aj ciele sa mi od minulého roka zmenili, ale prístup mám rovnaký. V roku 2021 bolo cieľom vyhrať, teraz skončiť v najlepšej desiatke,” uzavrel.

Súvisiace články