logo F1online.sk

V McLarene sú prekvapení výkonnosťou dvoch najlepších tímov

Daniel Ricciardo
© Motorsport Images/McLaren Media Centre
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík22. 9. 2022

Od nových pravidiel sme si toho sľubovali naozaj veľa. Niektoré očakávania sa podarilo naplniť, na naplnenie ostatných čakáme a je otázne či sa ich dočkáme. Okrem iného malo tiež dôjsť k vyrovnaniu síl naprieč štartovým poľom, na čo sa trochu spoliehali aj v McLarene. To sa však nestalo a aj sám technický riaditeľ stajne James Key priznal, že ho prekvapilo, aký náskok si najlepšie tímy dokázali vybudovať.

McLaren sa s pomocou nových technických a športových pravidiel chcel zaradiť medzi elitu, alebo minimálne posunúť bližšie k čelu. Nestalo sa. Bodový zisk britského celku v tejto sezóne poklesne, keďže Ferrari sa podarilo vrátiť medzi elitu a Red Bull s Mercedesom dokázali udržať svoj náskok na tímy zo stredu poľa.

„Prekvapilo ma, že pri rovnakej výkonnosti podvozkov by mali byť tohtoročné monoposty tak o dve sekundy pomalšie než minuloročné, ale to sa nestalo,“ povedal technický riaditeľ McLarenu James Key v rozhovore pre oficiálne stránky tímu.

„Autá sa postupne dostávajú na úroveň výkonnosti, akú mali tie vlaňajšie, niektorým sa to dokonca už podarilo, čo odráža kvalitu tímov v tomto športe.“

„Asi som tiež trochu prekvapený tým, ako dva tímy dokázali nájsť ten extra výkon v porovnaní s ostatnými. Na začiatku sezóny bolo pole tesnejšie, ale teraz sa začína rozťahovať. Musím povedať, že Ferrari a Red Bull odviedli vynikajúcu prácu, keď z toho dokázali vyťažiť viac,“ dodal Key.

„Ukazuje to, že keď máte veľký tím s rozsiahlou infraštruktúrou, znalosťami a metodikou budovanou dlhé roky, tak sa to odráža do výkonnosti aj v podmienkach rozpočtového stropu,“ povedal technický riaditeľ McLarenu.

Najmä so zavedením rozpočtového stropu však boli očakávania trochu opačné. S prísnejšími pravidlami a priškrtenými financiami sa mali tímy k sebe približovať. Opak je však (aspoň zatiaľ) pravdou.