logo F1online.sk

Marko: Andretti zvýšil stávku, aby udržal Hertu

Helmut Marko
© Getty Images/Red Bull Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík22. 9. 2022

Bolo asi len otázkou času, kým začne Colton Herta víriť vody vo Formule 1. Nenechajte sa zmiasť výsledkami, tento americký pretekár má skutočne veľký potenciál. Uvedomujú si to aj v Red Bulle, kde sa pokúšali kalifornského rodáka dostať do F1 napriek tomu, že nespĺňal podmienky. Dnes je však už táto kapitola uzavretá a uvidíme, čo prinesie nasledujúci rok.

Úsilie Red Bullu bolo skutočne chvályhodné a treba povedať, že výnimku od FIA ani nepotrebovali. Herta sa totiž mohol pokojne zúčastniť niektorých zimných sérií, napríklad ázijskej Formuly Regional. Účasťou vo voľných tréningoch sa tiež dá získať nejaký ten bodík.

Herta si však touto procedúrou prejsť nechcel. Čiastočne preto, že sa do Formuly 1 nechcel dostať za každú cenu a tiež kvôli jeho súčasnému šéfovi. Michael Andretti síce svojmu zverencovi, s ktorým má platnú zmluvu aj na rok 2023, v odchode nijak nebránil, ale zrejme prišiel s protiponukou, ktorá pri úvahách amerického pretekára mohla tiež zohrať rolu.

„Andretti zvýšil svoju ponuku pre Hertu, aby zostal v Amerike,“ povedal nemeckým médiám poradca Red Bullu Helmut Marko.

„Ak chce prísť do nášho tímu, musí si vysporiadať svoje záväzky voči McLarenu a Andrettimu,“ dodal Rakúšan.

Herta sa tak zjavne rozhodol, že ešte neprišiel jeho čas. Nezabúdajme, že stále má len 22 rokov. Taký Nyck de Vries bude mať na začiatku budúcej sezóny už 28. Keď uvážite dobrú finančnú ponuku, možnosť zostať v IndyCar a vytrvalostných pretekoch, tak plusy zrejme prevážili mínusy.

Nemecký portál Motorsport-Total.com však prišiel s ďalšou informáciou, ktorá dokazuje, ako seriózne to Red Bull s Hertom myslel. Tento víkend sa mal totiž na domácich pretekoch v Spielbergu predstaviť v rámci seriálu DTM, ktorého sa Red Bull účastní v spolupráci s talianskym celkom AF Corse. Mal sa tak pripojiť k Felipemu Fragovi a Nickovi Cassidymu a osedlať ďalšie Ferrari 488 GT3 Evo 2020 prostredníctvom tzv. divokej karty, ktorú nemecký šampionát udeľuje. Práve žiadosť o jej udelenie sa mala dostať do médií. Nasadenie Hertu malo byť prekvapením pre fanúšikov. Zrušenie plánov pravdepodobne súvisí s tým, že Red Bull zanechal myšlienku na jeho nasadenie v tíme AlphaTauri v sezóne 2023.

Teraz je tak jasné, že Herta bude v budúcom roku pokračovať v Amerike s Andrettim. Ako sám hovorí, doma má ešte nejakú nedokončenú prácu.

„Je tu niekoľko vecí, ktoré musíme zlepšiť my a takisto ja osobne. Nemyslím si, že som kompletný pretekár, minimálne v tomto roku som ním nebol,“ povedal Herta v rozhovore pre Motorsport.com po veľmi náročnej sezóne s Andrettim.

Ako sám hovorí, v budúcnosti sa môžu objaviť aj ďalšie príležitosti. „Myslím si, že Michael Andretti je pripravený posunúť ma do Formuly 1, ale v tejto ponuke je určitý časový rámec. Pochopil by som, keby ma do mojich 26 rokov nechcel posadiť do monopostu F1.“

„Situácia okolo Nycka de Vriesa je určitým prísľubom. Teraz má 27 rokov, ale na začiatku budúcej sezóny bude mať 28 a zdá sa, že jeho výkon v Monze mohol spustiť rozhovory o jeho mieste v F1. Ukazuje to, že keď máte nejakú príležitosť, musíte sa jej chopiť,“ hovorí Herta.„V najbližších rokoch sa možno Michaelovi vyskytnú nejaké príležitosti na kúpu tímu. Možno bude chcieť niekto tím predať alebo sa objaví nový dodávateľ pohonných jednotiek,“ dodal americký pretekár.

Súvisiace články