logo F1online.sk

Herta nezvažuje presun do juniorských sérií

Colton Herta
© Twitter/NTT INDYCAR SERIES
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík19. 9. 2022

Coltona Hertu v budúcej sezóne vo Formule 1 neuvidíme. Prestupové špekulácie sa okolo tohto amerického pretekára točili pomerne dlho a opäť dvihli vlnu kritiky na adresu aktuálneho spôsobu získavania superlicencií. Nič sa však nedá robiť, AlphaTauri si bude potenciálnu náhradu za Pierra Gaslyho hľadať inde a Herta rozhodnutie FIA akceptoval pokojne.

Sedemnásobný víťaz pretekov IndyCar a už štyri roky jazdec v profesionálnom šampionáte. Taká je vizitka Coltona Hertu. Napriek všetkým úspechom a povesti však nedokázal získať 40, ale „iba“ 32 bodov. FIA mu tak neumožnila získať superlicenciu a neobmäkčila ju ani argumentácia vyššou mocou.

„Pozíciu FIA dokážem pochopiť,“ povedal Herta pre Motorsport.com. „Mám len pocit, že séria IndyCar nie je dostatočne docenená v štruktúre získavania bodov na superlicenciu.“

„Chápem však, že súčasná štruktúra je nastavená takto a chápem aj ich rozhodnutie. Nechcem do Formuly 1 prísť ako výnimka,“ dodal Herta.

Objavila sa tiež možnosť, že by sa Američan mohol v zime zapojiť do niektorých juniorských šampionátov, ktoré sľubujú celkom slušnú porciu bodov. Tie by Coltonovi mohli zaručiť potrebných 40 bodov a už by mu nič nestálo v ceste na štartový rošt v sezóne 2023. Túto možnosť však Herta zavrhol.

„Myslím si, že by to bolo možné, ale podľa mňa nie je potrebné ísť jazdiť do juniorských sérií po tom, čo už štyri roky jazdím medzi profesionálmi. Takže som o tom tak úplne neuvažoval,“ povedal Herta.

„Zak Brown mi povedal, že by mi rád dal šancu v prvom tréningu s McLarenom, ale neurobí to, keď budem mať zmluvu s AlphaTauri. Išiel by totiž proti vlastnému tímu. Vážim si však všetko úsilie, ktoré kvôli mne Zak vynaložil a zachoval sa ku mne naozaj skvelo. V médiách toho kolovalo veľmi veľa, ale on bol ku mne vždy otvorený a transparentný. Bolo skvelé s ním spolupracovať,“ dodal kalifornský rodák.

Súvisiace články