logo F1online.sk

Bottas a Čou poukázali na možnú slabinu Alfy Romeo: Chýbajú vylepšenia

Valtteri Bottas a Kuan-jü Čou
© DPPI/Sauber Media Hub
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík19. 9. 2022

Po nádejnom úvode sezóny sa rozlet tímu Alfa Romeo zastavil. Nájsť pravdepodobnú príčinu nie je až také ťažké. V prvom rade bol monopost C42 na začiatku sezóny jediným, ktorý sa dostal na váhový limit. Ako ostatné tímy svoje autá odľahčovali, klesala aj výkonnosť Alfy Romeo. Na druhú príčinu prepadu poukázali aj samotní jazdci.

Vieme, že stajňa z Hinwilu nenaplnila rozpočtový strop až po okraj. Hlavní súperi švajčiarskeho zoskupenia majú vo svojich pokladniciach o čosi viac peňazí, čo im taktiež pomohlo. V samotnom priebehu sezóny sa pracovalo na postupnom odľahčovaní monopostov, čo sa konkurencii aj darilo. Technici vo Švajčiarsku naproti tomu nepriniesli až toľko vylepšení balíka, aby dokázali vyzvať Alpine či McLaren.

„Myslím si, že naši rivali – napríklad McLaren a Alpine – vyvíjali viac než my a prinášali vylepšenia konštantnejšie,“ povedal médiám pilot tímu Valtteri Bottas. „Stále čakáme na nasadenie nejakých noviniek, myslím, že by mali prísť niekedy v Austine alebo možno v Japonsku. Tuším, že to by malo byť viac-menej všetko.“

„Myslím si, že začiatkom sezóny sme boli jedným z mála tímov na váhovom limite, kým veľa našich súperov malo nadváhu. Hmotnosť sa im však podarilo znížiť, čo na nás mohlo mať taktiež vplyv. Vieme, že jednou z našich slabín je produkcia a jej rýchlosť, čo je pre tím hlavnou prioritou smerom do budúcnosti. Určite sme si toho vedomí,“ dodal Bottas.

Podobne sa vyjadril aj jeho tímový kolega Kuan-jü Čou. Pre čínskeho pretekára je toto prvá sezóna vo Formule 1, takže je prirodzené, že mu nejaký čas trvalo si na všetko zvyknúť. Bohužiaľ, Alfa Romeo bola v dobrej forme práve na začiatku sezóny, preto rodák zo Šanghaja nepozbieral v tejto sezóne toľko bodov ako Bottas.

„Každý víkend je dôležité získať body, ale náš výkonnostný deficit sa momentálne odráža aj do nášho tempa,“ povedal Čou. „Napríklad v Zandvoorte naše auto nebolo rýchle, ale skúšal som zo seba vydať to najlepšie.“

„Je to trochu škoda, pretože v priebehu sezóny som urobil obrovský pokrok, ale nie taký veľký ako ostatné tímy urobili so svojimi vylepšeniami. Svoje zlepšenie tak nie som schopný ukázať. Keby sa mi to podarilo na začiatku sezóny, možno som mohol získať viac bodov pre náš tím. Snažím sa zo seba každý víkend vydať to najlepšie,“ dodal čínsky pretekár.

Alfa Romeo sa šesť veľkých cien pred koncom sezóny nachádza na celkovom šiestom mieste Pohára konštruktérov a skôr než na ofenzívu bude pomýšľať na obranu. Pred siedmym Haasom má momentálne osemnásťbodový náskok.

Súvisiace články