logo F1online.sk

Binotto nahneval Japoncov. Cunodovi sa ospravedlnil za prezývku “Cunami”

Júki Cunoda
© Getty Images/Red Bull Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala18. 9. 2022

Jednou z top tém po pretekoch v Holandsku sa stalo odstúpenie Júkiho Cunodu, ktoré vyvolalo kontroverziu najmä u fanúšikov konkurencie. K pretekárovi tímu AlphaTauri sa vyjadroval aj šéf Ferrari Mattia Binotto, ktorý však nezaujal obsahom svojej výpovede ako použitou prezývkou.

Krátko po pretekoch v Zandvoorte priniesli noviny La Gazzetta dello Sport článok, v ktorom sa objavil aj takýto odstavec s Binottovým opisom zlomového momentu pretekov, keď Ferrari po Cunodovom odstúpení povolalo do boxov Charlesa Leclerca:

“Museli sme ho zavolať,” vysvetľoval Binotto, “keď ‘Cunami’ (tak ho nazval usmievajúc sa, pozn. red.) zastavil v boxoch. Mysleli sme si, že nebezpečenstvo vyplývajúce z výjazdu bezpečnostného vozidla sme tým odvrátili, ale namiesto toho…”

Júkimu Cunodovi, ktorý v priebehu tejto sezóny už stihol nazbierať päť napomenutí, za čo dostal v Monze trest, a ktorý má na konte osem trestných bodov, prezývka Cunami aj celkom pekne sadla vzhľadom na to, ako rýchlo dokáže narobiť problémy nielen sebe, ale aj jazdcom okolo.

A hoci v taliančine sa podobný výraz používa štandardne, keď sa o ňom dozvedeli japonskí fanúšikovia, na sociálnych sieťach sa strhla búrka. V krajine vychádzajúceho slnka označili Binottovu voľbu slov za vrcholne nevhodnú, keďže spomienky na cunami z roku 2011, ktoré si vyžiadalo skoro 16-tisíc obetí, sú stále živé.

Keď sa Mattia Binotto v Monze dozvedel o tom, že časti fanúšikov sa prezývka pre Júkiho Cunodu dotkla, neváhal a pokúsil sa dať veci do poriadku. “Určite by som sa mal ospravedlniť. Použiť to slovo bola chyba.”

“Nemal som v úmysle nikoho uraziť. K obetiam mám veľmi blízko, čo som si, úprimne, uvedomil. Myslím si, že Cunoda je fantastický pilot a skvelý človek,” pokračoval vo svojej obhajobe. “Máme medzi sebou dobrý vzťah. Keď som ho tak nazval, myslel som to len ako vtip, ale bol to nevhodný vtip.”

Toto nie je prvý prípad, keď sa osobnosť padoku musela ospravedlňovať za svoj jazyk netušiac, že sa mohla dotknúť časti verejnosti. Napríklad Max Verstappen na VC Portugalska 2020 označil Lancea Strolla slovom “mongol”, ktoré sa v Holandsku síce často používa, no zástupcovia mongolskej komunity napísali FIA otvorený list, v ktorom sa dožadovali trestu pre Verstappena a Red Bull.

Súvisiace články