logo F1online.sk

De Vries navštívil Helmuta Marka v Grazi, dohoda je vraj spečatená

Nyck de Vries
© Twitter/Williams
Milan Kubala
Milan Kubala17. 9. 2022

V prestupovom kolotoči sa nám po pretekoch v Monze objavilo nové meno. Aj vďaka skvelému výkonu v monoposte Williamsu je o Nycka de Vriesa odrazu veľký záujem a zdá sa, že do svojich služieb by ho chcel získať i samotný Red Bull. Špekulácie umocňujú správy o tom, že de Vriesa v piatok spozorovali v Grazi, kde má kanceláriu Helmut Marko.

Dohoda s Coltonom Hertom definitívne padá, informuje nemecký portál motorsport-total.com po rozhovore so šéfom juniorského programu Red Bullu Helmutom Markom. Problémom je už toľko skloňovaná superlicencia, na ktorej nadobudnutie Hertovi chýba dvanásť bodov.

Helmut Marko to vyčíta Medzinárodnej automobilovej federácii. “Je to škoda, že si neuvedomujú, akú hodnotu by mal americký jazdec, najmä chlapec ako Colton Herta, pre rozvoj v Amerike, ktorá bude mať tri veľké ceny,” povzdychol si rakúsky biznismen.

Herta mal v AlphaTauri nahradiť Pierrea Gaslyho. Mladík by najradšej zamieril do francúzskeho Alpinu, ktorý mu ponúka lepšiu budúcnosť ako Red Bull s Maxom Verstappenom a Sergiom Pérezom v “áčku”. A hoci tento plán stroskotal, Helmut Marko intenzívne hľadá alternatívy.

“Momentálne diskutujeme o ďalších možnostiach,” poznamenal na margo druhého kokpitu v AlphaTauri Helmut Marko. Isté vraj je len to, že Gaslyho nenahradí Mick Schumacher a tiež, že ak sa nepodarí nájsť za Gaslyho náhradu, tak ho Red Bull neuvoľní. V tom prípade by Gasly musel stráviť v AlphaTauri aj sezónu 2023, po ktorej by sa z neho stal voľný pilot.

Takýto vývoj však nie je istý. Býci by mohli siahnuť po niekom zo svojej akadémie, hoci s pilotmi vo Formule 2 vraj Helmut Marko nie je celkom spokojný. Liam Lawson zatiaľ stopercentne nepresvedčil a ďalší mladíci, medzi ktorými sú Jehan Daruvala, Ajumu Iwasa a Dennis Hauger, potrebujú ešte čas.

Avšak nemecký zdroj informoval, že Red Bull je naďalej ochotný hľadať až za hranicami svojej jazdeckej akadémie. Podľa očitých svedkov sa v piatok na obed stretli Helmut Marko a Nyck de Vries v centre Grazu, kde má športový poradca Red Bullu svoju kanceláriu a dva hotely. Toto stretnutie už potvrdili aj zdroje francúzskeho magazínu AUTOhebdo.

De Vries si zrejme bude vyberať; Jost Capito z Williamsu po pretekoch v Monze prezradil, že “je na ňom”, či bude chcieť za nich jazdiť. Alpine ho zas prizval na svoje septembrové testovacie jazdy na Hungaroringu, nuž a možnosť stať sa členom rodiny Red Bullu je ďalším veľkým lákadlom.

“AUTOhebdo potvrdzuje túto informáciu,” píše francúzsky magazín o stretnutí Helmuta Marka a Nycka de Vriesa. “A tiež to, že títo dvaja muži sa mali dohodnúť na prestupe 27-ročného Holanďana do AlphaTauri, kde bude v budúcej sezóne pretekať vedľa Júkiho Cunodu.”

Na oficiálne informácie si ešte musíme počkať. Budeme na ne netrpezlivo čakať rovnako ako Williams, ktorý príde o jedného z kandidátov na Latifiho miesto. Bez možnosti angažovať de Vriesa vraj tím s americkými majiteľmi z Dorilton Capital sú veľmi otvorení myšlienke posadiť do kokpitu Američana Logana Sargeanta, aktuálne tretieho muža šampionátu F2.

Súvisiace články