logo F1online.sk

Alfa Romeo sa po troch mesiacoch vrátila na body: Bola to celá večnosť

Kuan-jü Čou
© DPPI/Sauber Media Hub
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík13. 9. 2022

Negatívna séria šiestich pretekov bez bodu sa skončila. Tím Alfa Romeo čakal na bodované umiestnenie od Veľkej ceny Kanady a v Taliansku sa túto negatívnu šnúru konečne podarilo prelomiť. Postaral sa o to Kuan-jü Čou svojím desiatym miestom. Aj v Taliansku však mala Alfa Romeo veľmi ďaleko od bezproblémového víkendu.

V lete to vyzeralo, že by šieste miesto v Pohári konštruktérov mohlo byť ohrozené, avšak Haas, AlphaTauri a ani Aston Martin v ostatnom období zo svojho tieňa nevystúpili, a tak má partička okolo Frédérica Vaaseura osemnásťbodový náskok pred siedmym Haasom, ktorý v Monze zveľadil Kuan-jü Čou.

„Mám pocit, akoby to bola celá večnosť, čo sme boli naposledy na bodoch, nielen pre mňa, ale pre celý tím,“ povedal po pretekoch spokojne rodák zo Šanghaja. „V poslednom období to pre nás bolo trochu zhora-dolu.“

„V prvej časti sezóny sme čelili množstvu vypadnutí a v tej druhej sme neboli dostatočne konkurencieschopní na umiestnenie v najlepšej desiatke. Toto je pre Alfu Romeo dobrý výsledok na domácich pretekoch.“

„Som veľmi šťastný a hrdý na prácu, ktorú sme dokázali odviesť v krátkom čase medzi Zandvoortom a Monzou,“ dodal Čou.

Jeho tímový kolega Valtteri Bottas skončil na nebodovanom trinástom mieste a viac než ďalšou penalizáciou boli jeho preteky poznačené problémom tesne po štarte pretekov. „Mal som kontakt s autom za mnou a potom som trafil auto predo mnou. V dôsledku toho došlo k poškodeniu predného krídla,“ vysvetľoval Bottas udalosti z prvého kola veľkej ceny. Opakované zábery však odhaľujú, že najprv to bol on, kto trafil Haas Kevina Magnussena a následne ho zozadu „postrčil“ Mick Schumacher.

„V tom momente sa aktivoval anti-stall a motor sa opäť rozbehol až niekde za druhou zákrutou. V tom okamihu som však už bol viac-menej na poslednom mieste,“ hovorí Bottas.

„Myslím si, že aj s tým poškodením nebolo auto vôbec také zlé. Je skvelé vidieť, že máme jeden monopost na bodoch a ten môj nie tak ďaleko od bodov, takže to bolo aspoň lepšie než na posledných niekoľkých podujatiach. Snáď to bude platiť aj v Singapure,“ dodal Bottas.

Súvisiace články