logo F1online.sk

Autosport: Herta bude v Maďarsku testovať s Alpinom

Colton Herta
© Twitter/Andretti Autosport
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík13. 9. 2022

Všetko síce nasvedčuje tomu, že Američan Colton Herta nedostane od FIA výnimku, vďaka ktorej môže postúpiť do F1 aj bez dostatočného počtu 40 bodov. To však neznamená, že sa americký pretekár úplne stiahne. Magazín Autosport teraz informuje, že Herta bude testovať s minuloročným monopostom Alpinu.

Celkom pikantný príbeh, nemyslíte? Colton Herta absolvuje testovací program s monopostom A521 a dostane hodiny v kokpite, ktoré pôvodne patrili rezervnému pilotovi francúzskej stajne Oscarovi Piastrimu.

Herta už má za sebou prvú skúsenosť s Formulou 1, keď pred pár mesiacmi testoval s minuloročným monopostom McLarenu v Portimau. Zdroje zvnútra pritom hovorili, že v britskej stajni boli z jeho jazdy nadšení. Možno aj to, spolu s jeho americkým pasom a nedostatočnou kvalitou vo vlastnej akadémii, primälo Red Bull o Hertovi viac ako seriózne uvažovať. Helmut Marko a Christian Horner však narazili na odpor FIA, ktorá odmieta Coltonovi udeliť superlicenciu.

„Zdroje odhalili, že po skončení sezóny v IndyCar sa pripravuje uskutočnenie súkromného testu s minuloročným monopostom Alpine,“ uviedol magazín Autosport.

„Tento test je súčasťou programu, ktorý bol pôvodne určený pre Oscara Piastriho. Austrálčan ho však po svojom prestupe do McLarenu nedokončí. Konečný plán síce ešte nebol stanovený presne, ale Alpine dúfa, že Herta by mohol naskočiť do kokpitu ešte pred Veľkou cenou Singapuru počas testu na maďarskom Hungaroringu,“ uviedol Autosport.

„Je tu tiež možnosť, že k testu by sa mohol pripojiť aj Nyck de Vries, ktorý môže byť kandidátom na obsadenie pretekárskej sedačky tohto tímu v roku 2023. Napriek tomu, že Herta bude jazdiť s Alpinom, podľa dostupných zdrojov nie je na užšom zozname potenciálnych nástupcov Fernanda Alonsa v kokpite francúzskeho tímu. Naopak, tento test je súčasťou hodnotiaceho procesu, ktorý Alpine ponúkol tímu AlphaTauri. Stajňa z Faenzy vďaka tomu bude môcť lepšie premerať rýchlosť i spätnú väzbu amerického pretekára,“ dodáva Autosport.

Mohlo by sa zdať nelogické, aby Alpine pomáhal AlphaTauri, ale francúzsky tím mal tieto testy naplánované dlho dopredu a zmení sa len obsadenie v kokpite. Záujem Alpinu na tom celom je jasný: Herta sa takto môže priblížiť k miestu v AlphaTauri a tým pádom aj Pierre Gasly k miestu v Alpine.

Súvisiace články