logo F1online.sk

Gasly: Ricciardovo zadné krídlo mi privodí nočné mory

Daniel Ricciardo pred Pierreom Gaslym
© Motorsport Images/McLaren Media Centre
Milan Kubala
Milan Kubala12. 9. 2022

Pred dvoma rokmi v Monze vyhral, v nedeľu však prežíval hotové muky. Dokonale ho totiž frustroval Daniel Ricciardo, ktorý ho celú veľkú cenu držal tesne za svojím zadným krídlom. Nebyť Ricciardovho vypadnutia, dvojička by spoločne dorazila azda až do cieľa. Gasly sa smeje, že sa mu o zadnom krídle McLarenu bude aj snívať.

Pierre Gasly štartoval piaty za dvojicou McLarenov. S Landom Norrisom v úvode pretekov nemal veľa roboty, keďže mu absolútne nevyšiel štart, no Daniel Ricciardo ho neskutočne vytrápil. Mladý Francúz obrátil svoj arzenál zbraní hore nohami, no nenašiel žiadnu, ktorá by na McLaren platila.

“Počas najbližších nocí má istotne budú mátať nočné mory s Danielovým zadným krídlom,” rozosmial sa po pretekoch Pierre Gasly. “Ani neviem, koľko kôl som za ním strávil, bola to celá večnosť. Skúšal som všetko možné, ale on nespravil jednu jedinú chybu. Nevedel som sa cez neho dostať.”

Ricciardovo auto bolo v Monze rovnako široké ako jeho úsmev. “Robili to celkom šikovne, pretože batérie si dobíjali v priebehu celého kola a všetko si to míňali na cieľovej rovinke. V druhom sektore sa ťažko jazdí za iným autom, takže jedinú šancu som mal v prvej zákrute. V Parabolice som bol príliš pomalý, auto bolo nedotáčavé, nedokázal som tam poriadne zatočiť. Vtedy mi ušiel o pár metrov, a tak som nenabral dostatočnú rýchlosť, aby som bol v prvej zákrute dosť blízko.”

Gasly sa párkrát predsa len dostal na Ricciardovu úroveň, ba dokonca v trinástom kole bol pár sekúnd pred ním. “Mal som asi dve príležitosti a chopil som sa ich. Teraz som ho stretol a hovoril mi, že keď ma zbadal, ako som sa na cieľovej rovinke prehnal okolo, tak si hovoril, že neexistuje, aby som to dobrzdil. A naozaj som ani nedobrzdil, prešiel som krížom cez trávnik. Ja som však vedel, že to bola moja jediná šanca, tak som sa do toho oprel. Žiaľ, nevyšlo to.”

AlphaTauri sa pokúsila Ricciarda prekabátiť undercutom už na konci osemnásteho kola, no aj tento pokus zlyhal. Ďalším vzrušujúcim momentom bola zastávka Landa Norrisa v 35. kole, po ktorej sa na výjazde z boxov stretla trojica pilotov.

Gasly si trojsúboj užil. “Bolo to zábavné. Lewis bol hneď za mnou, Daniel zas predo mnou, Lando vychádzal z boxov. V takej chvíli sa musíte rýchlo a správne rozhodnúť. On bol na nových softoch a videl som, že v prvej zákrute som takmer po jeho boku. V druhej zákrute som sa udržal pred Landom, ale potom bol príliš rýchly. Dosť šikovne to vymysleli so stratégiou a Lando bol prirýchly, aby som s ním mohol bojovať.”

Gasly s Norrisom si zaslúžia pochvalu. Na rozdiel od Verstappena a Hamiltona sa dokázali v prvej zákrute nezraziť!

Divákov však sklamalo, že sa záver veľkej ceny dojazdil za bezpečnostným vozidlom, aj keď v AlphaTauri boli spokojní. Gasly uznal, že zvolil trochu sebeckú optiku, keď schválil rozhodnutie riaditeľstva pretekov. V závere mal totiž ako jeden z mála obutú starú tvrdú zmes, zatiaľ čo jazdci okolo neho nasadili nové softy.

Ani reštart by mu však neprekážal, chcel dať do toho všetko. “Vedel som, že je tu šanca získať nejakú pozíciu, keďže chlapcov vpredu poznám. V prvej zákrute by to začalo iskriť a možno by sa zrodila aj nejaká nehoda,” odľahčil rodák z Rouen.

AlphaTauri bolo po pretekoch v Zandvoorte vyčítané, že Cunodovým odstúpením úmyselne pomohla Red Bullu. Pierre Gasly po novinárskej otázke na túto kauzu zareagoval s úsmevom na tvári, že možno sa v nedeľu snažil Ricciardo pomôcť svojmu kolegovi… “To isté by som mohol povedať o Danielovi. Neviem však, či aj toto bude kolovať po internetoch.”

Súvisiace články