logo F1online.sk

Konečná! Porsche a Red Bull definitívne rušia plánovaný projekt

Porsche, ilustračné
© Porsche
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík9. 9. 2022

Narobilo sa okolo toho množstvo hluku, spotrebovala hromada novinového papiera a internetového pripojenia, no všetko zbytočne. Spoločný projekt Porsche a Red Bullu vyzeral byť v jednom okamihu hotovou záležitosťou. Rokovania oboch strán sa však napokon zasekli a teraz došlo k formálnemu potvrdeniu, že žiadna spoločná kooperácia nevznikne.

Informácie od protimonopolných úradov či registrácia ochrannej známky F1nally vyvolali veľký záujem a navodili dojem, že vzájomná dohoda čaká už len na podpis. Realita sa však ukázala byť omnoho krutejšia.

Red Bull podľa všetkého stratil záujem odpredať 50-percentný podiel v Red Bull Technologies a chcel, aby sa vzájomná kooperácia sústredila len okolo projektu Red Bull Powertrains. S tým však nesúhlasilo Porsche, ktoré nechcelo byť „len“ partnerom v oblasti pohonných jednotiek. Je zrejmé, že práve na tomto sa celý projekt definitívne rozpadol.

Médiá o rozkole informovali už s niekoľkotýždňovým predstihom, ale oficiálne potvrdenie prišlo až teraz, keď sa Porsche rozhodlo krátkym stanoviskom urobiť definitívnu bodku za mediálnymi špekuláciami.

„V priebehu posledných mesiacov viedli Dr. Ing. h.c. F. Porsche AG a Red Bull GmbH rozhovory o možnosti vstupu Porsche do Formuly 1. Obe spoločnosti teraz dospeli k názoru, že tieto rokovania nebudú pokračovať,“ uviedlo Porsche vo svojom krátkom tlačovom stanovisku.

„Vždy sme vychádzali z predpokladu, že spoločné partnerstvo bude založené na rovnocennom základe, ktoré sa nebude týkať len motorov, ale celého fungovania tímu. To sa však nepodarilo dosiahnuť,“ dodáva Porsche.

Zatiaľ nie je jasné, či sa Porsche pokúsi nájsť inú cestu do F1 alebo je toto definitívny koniec ich úsilia o vstup do najvyššej motoristickej triedy. Objavili sa však náznaky, že nemecká automobilka rokuje s McLarenom.

Súvisiace články