logo F1online.skF1online.sk

Sebastian Vettel to už nevydržal, čakajú ho vytrvalostné testy s Porsche 963

Sebastian Vettel
© Porsche Media
Milan Kubala
Milan Kubala26. 3. 2024

Štvornásobný majster sveta Formuly 1 Sebastian Vettel sa vracia za volant pretekárskeho auta. Nepôjde však o monopost Formuly 1. Rodák z Heppenheimu si tentoraz vyskúša vytrvalostné jazdy s Porsche 963 na okruhu Motorland Aragón v Španielsku. Tie sú súčasťou prípravy tímu na 24-hodinovku v Le Mans.

Nemecký pretekár má už prvé zoznámenie sa za sebou. Členov tímu Porsche Penske Motorsport stretol v Mannheime a absolvoval dlhšiu simulátorovú jazdu. Na testovacej trati vývojového centra Porsche vo Weissachu už dokonca odjazdil aj prvé kolá a podľa insiderov bol hneď rýchlejší, než technici Porsche očakávali. Nie zlé vzhľadom na to, že za rok a pol absolvoval len Preteky šampiónov a pár demonštračných jázd.

“Teším sa na testy s Porsche 963,” uviedol Sebastian Vettel na konci minulého týždňa. “Vždy som sledoval aj ostatné pretekárske série a môj záujem pre vytrvalostné podujatia ma povzbudili, aby som tomu dal šancu. Teraz sa teším na dlhé jazdy v Aragóne a na čas, ktorý strávim za volantom.”

“Určite si to vyžiada isté prispôsobenie sa a bude si treba zvyknúť, ale každý člen tímu je veľmi otvorený a pomáha mi. Pre mňa to bude nová skúsenosť,” pokračoval štvornásobný šampión F1, ktorý si bude musieť zvyknúť na uzavretý kokpit, striedanie sa s kolegami či jazdu v noci.

Najnáročnejšie však bude spoznať sa s 1030-kilogramovým špeciálom kategórie hypercar, ktorý je o poznanie ťažší ako monopost Formuly 1, no na druhej strane disponuje len 680 konskými silami. Dôležitý je však pre Nemca aj pohľad pod kapotu; tam nájde hybridnú technológiu a biopalivo, ktoré korešpondujú s Vettelovým zeleným pohľadom na svet.

Zatiaľ nie je jasné, či Vettela uvidíme napríklad na 24-hodinovke v Le Mans, no nič sa nedá vylúčiť. Porsche má totiž ešte stále voľné dve miesta vo svojom treťom monoposte, ktorý obyčajne preteká v americkej sérii IMSA. Vettel však zatiaľ nemá jasný plán a špekuluje sa, že ak sa objaví na La Sarthe, tak v roku 2025. “Uvidíme, čo sa v tomto ohľade stane potom. Momentálne nemám do budúcna žiadne ďalšie plány.”

Navyše pred účasťou na 24-hodinovke v Le Mans by mal Sebastian Vettel absolvovať aspoň jedny ďalšie preteky. Na jednej strane preto, aby si zvykol na predbiehanie pretekárov z nižších kategórií, ale takisto na jazdu v noci mimo rozžiarených okruhov Formuly 1. K tomu sa však v Aragóne nedostane. Podľa portálu sport.de Porsche hľadá možnosti, kde by si niečo také mohol vyskúšať, pretože počas 36-hodinového testu to nestihne; už v stredu má naplánované interview s RTL v Berlíne.

Nezabudnime, že aj majster volantu Fernando Alonso pred príchodom do Le Mans absolvoval šesťmesačnú prípravu a zúčastnil sa 24-hodinovky v Daytone či šesťhodinovky v Spa-Francorchamps.

Predchádzajúca fotkaAktuálna fotkaNasledujúca fotka
Porsche Media 1/8
Porsche Media
Porsche Media
Porsche Media
Porsche Media
Porsche Media
Porsche Media
Porsche Media
Porsche Media

Súvisiace články

Diskusia