logo F1online.sk

Vettel, Räikkönen a Button ako tímoví kolegovia? V Le Mans by sa mohol stretnúť supertím

Sebastian Vettel a Kimi Räikkönen
© XPB/Sauber Media Hub
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík26. 9. 2023

Počas víkendu v Suzuke sme si kládli otázku, či sa Sebastian Vettel ešte vráti k aktívnemu pretekaniu. Štvornásobný šampión opäť ukázal svoju tvár veľkého environmentálneho aktivistu, ale ukáže nám ešte aj svoje pretekárske umenie? Po víkende v Suzuke sa vyrojili správy z mimoriadne renomovaných zdrojov, že Vettela ešte v kokpite uvidíme; a nielen to. Sebastian by mohol s partiou starých kolegov urobiť z 24 hodín Le Mans jedno z najsledovanejších podujatí roka.

Formula 1 to možno nebude, keďže pre Vettela nedáva zmysel vracať sa, keď nemá šancu bojovať o víťazstvo. Stajne zo stredu poľa by mu uvoľnil miesto kedykoľvek, ale sedačky v top tímoch sú obsadené a kandidáti na prípadné uvoľnené kokpity nezahŕňajú meno bývalého pilota Red Bullu či Ferrari.

Čo však iné série? Vieme, že niektorí to skúšali. Keď Sebastian zatúžil po pretekoch F1 na legendárnom americkom okruhu Road America, ponuka aspoň otestovať monopost IndyCar na tejto trati prišla takmer okamžite. Z médií vieme, že sa ho pokúšali osloviť aj šéfovia Formuly E, ale ani tí ekológa Vettela nepresvedčili.

Čo však 24 hodín Le Mans? Tam sa Vettel ako jazdec ešte nepredstavil a tieto preteky sú nepochybne obrovským lákadlom pre každého pretekára. História, rýchlosť a ultimátna výzva, to všetko ponúka Circuit de la Sarthe, ktorý bol kedysi len okresnou cestou uprostred polí.

Okrem toho, vytrvalostné preteky a nové technické pravidlá lákajú veľké automobilky. Toyota, Peugeot, Porsche, Ferrari, Alpine, BMW, Cadillac, Lamborghini a ďalšie. Do novej sezóny 2024 by malo vstúpiť až deväť(!) automobiliek, pre ktoré je Le Mans dnes veľmi zaujímavé pole, kde sa dá pomerne lacno vyvíjať a vydobyť obrovská prestíž. Záujem výrobcov je však nič v porovnaní s tým, akú publicitu by mohlo priniesť 92. ročníku 24 hodín Le Mans jazdecké zloženie.

Nemecký magazín Auto Motor und Sport, čo je ohromne renomovaný zdroj, hlása, že kolieska sa dali do pohybu. Sebastian Vettel má vraj na stole ponuku testovať pretekársky špeciál z nižšej kategórie LMP2 s tímom Jota. „Test by sa mohol uskutočniť čoskoro,“ hlási AMuS.

Aj vo WEC momentálne beží na plné obrátky prestupový trh, ktorý zahŕňa aj viacero mien nám známych z F1. Éterom rezonuje najmä prestup Micka Schumachera do tímu Alpine, ktorý chce Le Mans taktiež vziať útokom. Tomu sa však venovať nebudeme.

„Uprostred minulého týždňa prenikli na povrch z francúzskych zdrojov špekulácie, že by sa štvornásobný majster sveta Sebastian Vettel mohol začiatkom októbra zúčastniť testov v Barcelone s tímom Jota,“ píše Auto Motor und Sport.

Prečo by však mal Vettel záujem o nižšiu kategóriu LMP2? Nuž, Jota jazdí aj v najvyššej triede Hypercar ako zákaznícky tím Porsche. Už asi chápete, kam to celé smeruje. „Cieľom je poskytnúť Vettelovi šancu zoznámiť sa s aktuálnou triedou hypercar v uzavretom prototype LMP2, pričom Sebastianovi budú pomáhať jazdci Jota Sport António Félix da Costa a Will Stevens,“ píše AMuS.

Reportér tohto magazínu Michael Schmidt bol priamo v Suzuke a osobne sa opýtal Vettela na túto alternatívu. Odpoveď: „Nič nie je rozhodnuté ani podpísané, ale premýšľam o tom. Koniec koncov, stále mám čas na rozmyslenie.“

Takto rozhodne nevyzerá odmietnutie.

Na lane sú aj ďalšie hviezdy

Le Mans a WEC je dnes stále druhá najatraktívnejšia kategória na poli svetového motoršportu. Automobilky tam už máme a pre takéto veľké spoločnosti je jednoduchšie prilákať obrovské mená, čím strhnú na svoju značku ešte väčšiu pozornosť a ešte väčšmi prilákajú sponzorov.

Jota a jej boss Sam Hignett majú na lane ďalšie hviezdy. Podľa Auto Motor und Sport v súčasnosti rokuje aj s Robertom Kubicom, s ktorým chce do svojich radov prilákať aj jeho dvorného partnera Orlen. O poľské duo má vraj záujem aj BMW, ale podľa AMuS-u zvíťazí Jota.

„Bývalý majster sveta Jenson Button takisto oznámil svojim kolegom jazdcom, že už podpísal zmluvu na rok 2024 – údajne s Jotou. Ďalší šampión, Kimi Räikkönen, bol zmienený ako tretí jazdec v hviezdnom tíme Porsche, až kým sa minulý týždeň neobjavilo meno Sebastiana Vettela. Ponuka je zrejme na stole, ale či ju Vettel prijme, je ďalšia otázka,“ napísal Auto Motor und Sport.

Aj keď zazneli štyri mená a v jednom kokpite sa môžu striedať len traja jazdci, dokážete si predstaviť supertím Vettel – Räikkönen – Button na 24 hodín Le Mans? Pri tej predstave musí každému fanúšikovi motoršportu naskočiť husia koža. Kto z nás by si potom nezapol Le Mans a nesledoval nádherné zlaté lakovanie tímu Jota s majstrami sveta striedajúcimi sa za volantom?

Twitter/Jota Sport

Súvisiace články