logo F1online.sk

Hyperautá sú technologicky vyspelejšie ako F1, hovorí Button

Porsche 963 tímu Jota
© Twitter/Jota Sport
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík21. 12. 2023

Ani v 43 rokoch Jenson Button neopúšťa svet veľkého motoršportu. Majster sveta z roku 2009 opustil Formulu 1, ale pretekať neprestal. Aj keď v posledných rokoch mala jeho kariéra skôr exhibičný nádych, v novej sezóne to platiť nebude. Jenson sa vracia do vytrvalostného šampionátu a súťažiť bude v najvyššej triede Hypercar s Porsche.

Minulý týždeň oznámil tím Jota – zákazník nemeckej automobilky –, že v kokpite s číslom 38 doplní Philipa Hansona a Olivera Rasmussena majster sveta z roku 2009 Jenson Button. Ten by obom týmto mladíkom mohol byť otcom, ale je plne odhodlaný a pripravený vrátiť sa na jednu z najvyšších úrovní, aké môžete vo svete motoršportu dosiahnuť.

Vytrvalostné preteky v súčasnosti zažívajú veľký boom a tešia sa záujmu automobiliek. V najvyššej triede Hypercar by malo v budúcom roku pôsobiť až devätnásť posádok. Okrem Porsche nastúpi aj Cadillac, Toyota, Isotta Fraschini, BMW, Alpine, Ferrari, Lamborghini a Peugeot. Veľkú reklamu tejto kategórii urobil v rozhovore pre BBC aj sám Button.

„Technológie vo Formule 1 sú špičkové. Je to vrchol aerodynamického dizajnu a súťažia tam najlepšie tímy na svete,“ prehlásil bývalý pilot Hondy či McLarenu. „Tieto autá však nie sú tak technologicky pokročilé ako hyperautá v Le Mans. Ich manuál obsahuje 38 strán len o funkciách volantu. Je na ňom toľko prepínačov, tá istá vec má množstvo rôznych funkcií.“

„Musíte sa toho veľa učiť – je to ohromujúce množstvo. Vyrazí vám to dych a chvíľu vám trvá, kým si na všetko zvyknete. Je to veľmi chytré, ale zároveň veľmi zložité a vyžaduje si to iný typ jazdca. Nepotrebujete len zručnosti na trati, ale musíte byť aj odborníkom v oblasti techniky,“ povedal Button.

Ten tiež nezabudol na ďalšiu prednosť hyperáut – vzhľad. Podľa nejedného názoru je špeciál Porsche 963 v zlatom lakovaní Jota najkrajšie auto na svete. Iní zas kontrujú, že konkurenčný Peugeot 9X8 vyzerá lepšie. Vyhranený názor na túto tému má aj Button.

„Hyperautá sú najúžasnejšie vyzerajúce stroje všetkých čias. Keby som ako dieťa nakreslil auto, bolo by to hyperauto,“ prehlásil unesene pätnásťnásobný víťaz veľkej ceny F1, ktorý je vraj veľkým fanúšikom vytrvalostných pretekov.

„V 80. rokoch som sledoval Le Mans. Atmosféra v tímoch je veľmi odlišná od Formuly 1, kde je váš tímový kolega prvým súperom, ktorého musíte poraziť. Vo vytrvalostných pretekoch pracujete s tímovými kolegami na vývoji auta, aby ste mohli spoločne vyhrávať preteky,“ povedal Button.