logo F1online.sk

Na testoch s Porsche sa vo Vettelovi okamžite prebudili pretekárske gény: Bola to zábava!

Sebastian Vettel
© Hoch Zwei/Porsche
Milan Kubala
Milan Kubala26. 3. 2024

Sebastian Vettel toľko kilometrov v pretekárskom aute od svojho odchodu z Formuly 1 ešte neodjazdil. Na utorňajších testoch špeciálu Porsche 963 zvládol prejsť takmer 600 kilometrov, po ktorých sa neprestajne usmieval. Vrátil sa totiž do svojho živlu.

Porsche v rámci príprav na júnovú 24-hodinovku v Le Mans našlo miesto aj pre štvornásobného majstra sveta F1 Sebastiana Vettela. Nemec odjazdil dva dvojité stinty a na konto si pripísal 118 kôl, čo na okruhu Motorland Aragón predstavuje 581 kilometrov.

Aj keď šlo len o testovacie jazdy, pracant Vettel sa na ne poctivo pripravoval. Okrem návštevy továrne Porsche v Mannheime absolvoval aj jazdu na simulátore a vo štvrtok 21. marca prvýkrát vyrazil na trať vo vývojovom centre vo Weissachu.

Vrcholom príprav bol chladný deň v Španielsku. Nemca privítali teploty v rozmedzí od 10 do 13 °C, pričom trať bola zohriata na menej ako 25 stupňov. Vzdialenosť takmer dvoch veľkých cien zvládol bez problémov, hlási Porsche.

“Samozrejme, že sledujem aj iné série a poznám mnohých jazdcov, ktorí sú aktívni vo WEC a pretekajú v Le Mans,” rozhovoril sa Sebastian Vettel po ukončení jázd. “Môj záujem časom prerástol do takých rozmerov, že mi napadlo, aby som si to skúsil aj sám. Porsche mi ponúklo možnosť otestovať súčasný monopost hypercar s modelom 963.”

Bývalý pilot Red Bullu, Ferrari či Aston Martinu vzápätí priblížil svoje pocity. “Po príprave sedadla, simulátore a jazde vo Weissachu som už mal dobré pocity. Jazdiť v Porsche 963 tu v Aragóne bola rozhodne zábava!”

“V prvom rade som si musel na všetko zvyknúť a chytiť rytmus. Zážitok z jazdy je iný, pretože nad hlavou máte strechu a musíte sa vysporiadať s hmotnosťou a pneumatikami. Továrenskí jazdci Porsche mi však boli veľmi nápomocní a vysvetlili mi, čo je špecifické a na čo si treba zvyknúť. Uľahčili mi to,” poďakoval sa kolegom, ktorých mal v Aragóne neúrekom.

Porsche sa totiž pripravuje na najslávnejšie vytrvalostné preteky s Mattom Campbellom, Michaelom Christensenom, Frédéricom Makowieckim, ale aj Kévinom Estrem, Andrém Lottererom a Laurensom Vanthoorom. Plánované je aj nasadenie tretieho auta, v ktorom sú ešte dve miesta voľné. Mohol by jedno obsadiť práve Vettel? To uvidíme neskôr.

Spomínaná šestica mu určite dala cenné tipy, ale Jonathan Diuguid, výkonný riaditeľ Porsche Penske Motorsport, sa tešil aj na reakciu nemeckého šampióna. “Mať k dispozícii Sebastiana je jedinečná príležitosť pre tento tím. Je štvornásobným majstrom sveta F1, má obrovské skúsenosti s hybridnými systémami a výkonnými pretekárskymi autami. Jeho jedinečná perspektíva ohľadom auta a získanie jeho spätnej väzby na naše systémy a výkonnosť predstavujú jedinečnú šancu.”

“Sme radi, že tu je s nami. Z auta vyskočil s úsmevom na tvári, takže všetko je super,” doplnil.

Galéria

Predchádzajúca fotkaAktuálna fotkaNasledujúca fotka
© Hoch Zwei/Porsche 1/22