logo F1online.sk

Hamilton a Bottas nasadia v Monze nové motory

Lewis Hamilton
© Steve Etherington/Mercedes
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík8. 9. 2022

Po Belgicku je taliansky okruh Monza ďalším miestom, kde sa vyplatí pristúpiť k výmene komponentov pohonnej jednotky. V jesennej fáze sezóny nemáme veľa okruhov, kde by bolo jednoduché predbiehať, preto sa dá očakávať, že v Monze, podobne ako v Spa, pristúpia viaceré tímy k výmene komponentov pohonnej jednotky.

Očakávalo sa, že motory by mohli v Taliansku vymeniť napríklad Carlos Sainz či Kevin Magnussen. Táto informácia však nateraz potvrdená nie je. Naopak, portál Motorsport.com avizuje, že v Monze vymení motor Valtteri Bottas a podľa nemeckého Auto Motor und Sportu aj Lewis Hamilton.

Zvlášť pre fínskeho pretekára to je dosť bolestivé. Alfa Romeo ťahá negatívnu šnúru šiestich podujatí bez bodu a stajňa z Hinwilu naposledy bodovala na Veľkej cene Kanady. Tím okrem toho trápia obrovské problémy so spoľahlivosťou, ku ktorým prispievajú komplikácie ich dodávateľa pohonných jednotiek Ferrari.

Bottas odstúpil v 54. kole Veľkej ceny Holandska, keď odstavil svoj monopost na konci cieľovej rovinky. Podľa portálu Motorsport.com však fínsky pretekár stále má „na sklade“ dva plne funkčné motory. Jeho tím však nechce riskovať, že bude musieť po ďalších problémoch akceptovať trest napríklad v Singapure či Japonsku.

„Fínsky pretekár by mal tento víkend nasadiť minimálne nový spaľovací motor, turbo a MGU-H, čo by znamenalo stratu pätnástich miest na štarte nedeľných pretekov. Môže však nasadiť aj ďalšie komponenty,“ uvádza Motorsport.com.

Pre Valtteriho je to už tretia penalizácia v posledných šiestich podujatiach. Nové komponenty nasadil v Rakúsku, Belgicku a do tretice dostane trest aj v Taliansku. V Spa nasadil „len“ tri nové komponenty, a síce spaľovací motor, turbo a MGU-H. Rovnakú stratégiu by mohol jeho tím zvoliť aj teraz. Ak sa to potvrdí, pre Valtteriho to bude už šiesty spaľovací motor, siedme turbo a siedme MGU-H.

Bottas však určite nebude osamotený. Podľa informácií nemeckého magazínu Auto Motor und Sport sa na konci štartového roštu stretne so svojím bývalým kolegom a dobrým kamarátom Lewisom Hamiltonom.

Mercedes pritom v tejto sezóne nemal takmer žiadne problémy so spoľahlivosťou.

„Lewis Hamilton odštartuje do Veľkej ceny Talianska z konca štartového poľa. Jeho motor neprežil kolíziu s Fernandom Alonsom v Spa. Mercedes tak bude musieť nasadiť štvrtý motor, čo so sebou prinesie nutnosť akceptovať trest,“ uviedol AMuS, ktorý tiež potvrdil penalizáciu pre Bottasa.

Dá sa očakávať, že v priebehu víkendu pribudnú ďalší. Podľa nemeckého magazínu je veľkým favoritom na výmenu komponentov Sergio Pérez a taktiež Carlos Sainz. Ich tímoví kolegovia už siahli po výmene v Belgicku.

Španielsky reportér Albert Fabrega už avizuje, že nový motor v Monze nasadí aj Sainz.

Súvisiace články