logo F1online.sk

Brundle sa obáva, že Verstappena postihne rovnaký osud ako Hamiltona a Schumachera

Max Verstappen a Christian Horner
© Getty Images/Red Bull Content Pool
Petra Polubňáková
Petra Polubňáková1. 9. 2022

Úradujúci šampión Max Verstappen má za sebou hviezdny víkend, keď počas pretekov v Belgicku predviedol bezchybný výkon. Medzi fanúšikmi sa preto šíria obavy ohľadom blížiacej sa dominancie Red Bullu a samotného holandského pilota. Na to upozorňuje aj bývalý pretekár F1 Martin Brundle. Ten Verstappena varuje pred urážkami, ktoré si  svojho času museli vytrpieť aj sedemnásobní majstri sveta Michael Schumacher a Lewis Hamilton.

Obhajca titulu má v aktuálnom ročníku na svojom konte už deväť víťazstiev, pričom jeho náskok na čele šampionátu sa navýšil už na 93 bodov. Je tak na najlepšej ceste stať sa siedmym dvojnásobným majstrom sveta Formuly 1 v histórii.

Brundlovi Holanďanove výkony pripomínajú éru Schumachera či Hamiltona. To však prináša aj svoje úskalia. „Veľká cena Belgicka sľubovala absolútne napínavé preteky, ale nakoniec boli také obyčajné, aj keď s krásnym comebackom Maxa Verstappena (z trinásteho miesta sa v priebehu dvanástich kôl dostal na prvé, pozn. red.). Dúfam, že to bolo spôsobené špecifickou traťou a že Ferrari a Mercedes budú v nasledujúcich pretekoch Red Bullu bližšie.“

„Nie je to Verstappenova chyba, že je vo vrcholnej forme. Úprimne povedané, máte pocit, že aj keby sedel počas štartu pretekov v garáži a čítal si výpisy z účtu, aj tak by ich vyhral. Samozrejme, čoskoro sa nájdu ľudia, ktorí budú nariekať, že jeden jazdec dominuje, ako to bolo napríklad v prípade Michaela Schumachera a Lewisa Hamiltona, namiesto toho, aby ocenili úroveň dokonalosti, ktorú Red Bull a Max dosahujú,“ tvrdí expert stanice Sky Sports vo svojom najnovšom stĺpčeku.

V ňom zároveň prejavil rozhorčenie nad správaním Fernanda Alonsa, ktorý počas pretekov v Spa nazval Hamiltona idiotom. Odvekí rivali sa totiž dostali do vzájomnej kolízie, ktorú zavinil práve britský šampión. Brundle tu poukázal na to, že pilot Mercedesu mal počas celej svojej kariéry v F1 len málo podobných incidentov. Okrem toho vyzdvihol Britov útok zo zadných pozícií počas minuloročného šprintu a pretekov v Brazílii, po ktorom sa mu podarilo zvíťaziť.

„Fernandova vysielačka o tom, že Lewis dokáže pretekať len po štarte spredu, bola podľa môjho názoru úplne nepresná a nespravodlivá. Lewis je jedným z najférovejších a najčistejších jazdcov v histórii F1. Vzhľadom na svoju bezkonkurenčnú rýchlosť sa nemusel uchyľovať k profesionálnym faulom. Stačí si spomenúť na minuloročnú Brazíliu, ako dokázal „kosiť pole“. Dvakrát,“ vyhlásil bývalý pilot kráľovnej motoršportu.