logo F1online.skF1online.sk

VC Nemecka sa do kalendára tak skoro nevráti, pre Domenicaliho je to záhada

Nürburgring, Eifel, Nemecko
© Twitter/Nurburgring
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík19. 8. 2022

Svojho času jedno z najväčších a najpopulárnejších podujatí. Veľká cena Nemecka patrila v ére Michaela Schumachera medzi výstavné skrine kalendára Formuly 1. Tieto časy sú však už dávno preč. Naposledy sa podujatie s týmto označením konalo v roku 2019, v roku 2020 alternovala počas pandémiou skrátenej sezóny Veľká cena Eifelu na Nürburgringu. Podľa slov Stefana Domenicaliho to vyzerá tak, že to bude na istý čas od Nemecka všetko.

Rokovania medzi Liberty Media a zástupcami nemeckých okruhov by sa dali charakterizovať slovom ticho. Stefano Domenicali nerád priznáva, že z tejto krajiny sa nikto neozýva so záujmom o zorganizovanie podujatia F1.

„Veľká cena musí prinášať hodnotu pre obe strany. My skrátka nemôžeme pokryť všetky náklady,“ povedal Domenicali pre nemecký Bild.

Ten zároveň priznal, že je súčasnou situáciou trochu zaskočený. Nemci dlhodobo avizujú, že pre nich je základnou podmienkou rentabilita. Ak podujatie nevynesie zisk, tak nevidia dôvod, prečo by mali preteky organizovať. Dosiahnuť niečo také je dosť náročné s bohatými promotérmi v Bahrajne, Saudskej Arábii, Abú Zabí či Katare, kde sa o ziskovosť veľkej ceny príliš nestarajú.

„Je pre mňa trochu záhadou, ako je možné, že Nemecko nedokáže okolo veľkej ceny vybudovať podnik. Ak sa to však podarí, budeme v tejto krajine opäť pretekať,“ sľubuje Domenicali, ktorého vyjadrenia znejú priam šokujúco, akoby v Nemecku v tomto smere neurobili dosť.

„Pokým im nezavolám sám, tak z Nemecka toho veľa nepočuť,“ dodal.

Rozhovor sa ďalej venoval situácii okolo zrušenej Veľkej ceny Ruska. Táto krajina mala s Liberty Media podpísanú lukratívnu zmluvu, ale po udalostiach z 24. februára a ruskej invázii na Ukrajinu, o svoje podujatie prišla. „Ja vždy hovorím, že človek by nikdy nemal hovoriť nikdy. V tomto prípade však môžem sľúbiť, že s nimi už viac nebudeme rokovať. Žiadne ďalšie preteky sa tam neuskutočnia. Sú veci, o ktorých sa nevyjednáva,“ vyhlásil Domenicali.

Čo však také podujatie v Saudskej Arábii? To čelí nepretržitej kritike a raketové útoky na Džiddu v priebehu tohtoročnej veľkej ceny len zvýšili odpor verejnosti k veľkej cene v tomto kúte sveta. „Peniaze sú dôležité pre všetkých, takisto aj pre nás. Keby sme sa však pozerali len na bankový účet, tak by kalendár určite vyzeral inak,“ povedal šéf Formuly 1.

Súvisiace články

Diskusia