logo F1online.skF1online.sk

Ecclestona mrzí, že nikto vrátane Mercedesu nechce vzkriesiť VC Nemecka

Nürburgring, Eifel, Nemecko
© Red Bull Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala15. 10. 2024

Kalendár Formuly 1 sa neustále rozširuje a miesto v ňom nachádzajú z motoršportového pohľadu aj rôzne exotické krajiny. Jedna z tradičných bášt v nej však opäť chýba. Od poslednej oficiálnej VC Nemecka uplynulo už päť rokov a nezdá sa, že by ju chcel niekto oživiť. Bernie Ecclestone preto pochybuje o úprimnosti slov súčasného generálneho riaditeľa F1 Stefana Domenicaliho.

VC Nemecka patrí k historickým podujatiam Formuly 1. Na okruhoch Hockenheim, Nürburgring a AVUS sa uskutočnilo 64 veľkých cien, pričom ďalších 15 pod hlavičkou VC Európy, Luxemburska a Eifelu. V krajine Michaela Schumachera, Sebastiana Vettela, Mercedesu a Audi však takpovediac “zdochol pes”.

Stefano Domenicali pred mesiacom dostal otázku, prečo v kalendári toto podujatie chýba. “To je dobrá otázka. Ja by som sa veľmi rád čím skôr vrátil do Nemecka,” uviedol generálny riaditeľ šampionátu. “Samozrejme, ako vždy v živote, potrebujete nájsť ľudí, ktorí by ju chceli späť. Skúmame, či sa nájde promotér, ktorý by zorganizoval veľkú cenu. Spomínam si, že keď som bol mladší, obliekal som sa do červenej a na Hockenheim a Nürburgring som mal skvelé spomienky, ako tam pretekalo Ferrari. Skutočne dúfam, že by sa to čoskoro mohlo vrátiť.”

Bývalého bossa efjednotky Bernieho Ecclestona však Stefano Domenicali svojimi slovami nepresvedčil. V rozhovore pre sport.de naznačil, že Domenicaliho vyjadrenia vzhľadom na reálne kroky kráľovnej motoršportu vníma skôr ako povinnú jazdu.

“Je to sklamanie, že Formula 1 v Nemecku zaspala. Za mojich čias sme v Nemecku mali azda najväčšiu podporu,” prezradil Bernie Ecclestone narážajúc na veľký ošiaľ, ktorý spôsobil Michael Schumacher. “Teraz sa zdá, že z finančného hľadiska chýba ochota spraviť, čo je nutné pre návrat Formuly 1.”

“Myslím si, že Domenicali prináša to, čo americkí majitelia chcú vidieť, a to je predovšetkým viac pretekov. Nie som si teda taký istý [jeho záujmom o návrat F1 do Nemecka],” hovorí 94-ročný Brit, ktorému dávajú za pravdu aj nedávne vyjadrenia najvyššieho vedenia F1.

Kalendár by sa mohol totiž rozšíriť o ďalšie podujatia z Ázie. V hre sú Thajsko, Južná Kórea a Indonézia, keďže F1 cíti nevyužitý potenciál v ázijských krajinách, no skloňuje sa aj Juhoafrická republika či dokonca Rwanda. Domenicali tvrdí, že záujem o efjednotku má približne 35 krajín. Je preto možné, že niektoré ďalšie európske podujatia budú musieť uvoľniť miesto zaoceánskym — ani kalendár nie je nafukovací.

Nemecko sa tak dostáva do ešte ťažšej pozície. “Nemecko potrebuje silnú osobnosť, ktorá Formule 1 prerazí cestu. Nemusí to byť nutne Nemec, môže to byť hocikto, kto má potrebný rešpekt a povie: Musíme to spraviť, musíme Formulu 1 vrátiť do Nemecka, kam patrí.”

“Myslel som si, že Mercedes by v tejto veci pomohol trochu viac, aby sa opäť uskutočnila VC Nemecka. Mám však dojem, že prijať také rozhodnutie je pre nich náročné,” zhodnotil Ecclestone.

Súvisiace články

Diskusia